Roze jezero u Pačiru | Prirodno nasleđe Srbije

Jedna, naizgled, nestvarna prirodna pojava nalazi se u malom vojvođanskom selu Pačir, udaljenom 20-ak kilometara od Bačke Topole.

Radi se o termalnom jezeru čija voda pod sunčevim zracima dobija nestvarnu roze boju. I ne samo to, salinitet ove vode jednak je onom u Jadranskom moru, a koncentracija različitih minerala toliko visoka, da je ovo jezero neplanirano postalo ne samo banjsko lečilište, već i jedna od najvećih turističkih atrakcija na severu Bačke.

Istina, ovom prirodnom fenomenu delimično je kumovala i ljudska ruka, jer da te 2008. godine na obodu sela nije započeto bušenje bunara, javnost nikada ne bi saznala da u Srbiji postoji ova jedinstvena i toliko retka prirodna pojava.

Roze jezero u Pacir banji Galleny Marcsi
Roze jezero u Pačir banji (FOTO: Galleny Marcsi)

Slana lekovita voda Pačir banje dolazi sa dubine od oko 1 400 metara i uslovno rečeno predstavlja ostatke nekadašnjeg Panonskog mora. Iako još uvek nije pouzdano utvrđen uzrok neobične boje ovog jezera, pretpostavlja se da zbog specifičnog odnosa mineralnih materija u vodi (joda, broma, litijuma i drugih), u kontaktu sa sunčevim zracima ono dobija boju kakvu je u prirodi gotovo nemoguće naći.

U zavisnosti od doba dana i ugla pod kojim sunčevi zraci padaju, voda jezera nekad poprima i ljubičaste nijanse, dok se po oblačnom i tmurnom danu gotovo i ne razlikuje od boje nekog „običnog“ jezera.

Roze jezero je relativno malih dimenzija i zauzima površinu od oko 1 000 kvadratnih metara, dok najveća dubina jedva prelazi 1,5 metara.

Uvidevši lekovita svojstva tople mineralne vode, a naročito vizuelni efekat koji ova voda ostavlja na posetioca, lokalne vlasti su ubrzo nakon ovog otkrića uredile čitav prostor oko jezera i osnovale Pačir banju – najmlađu banju u Srbiji.

Temperatura vode u jezeru iznosi oko 30 stepeni, pa je uživanje u brčkanju prijatno i izvan najtoplijih letnjih meseci. Blagotvoran uticaj rozikaste vode naročito je prisutan kod dermatoloških i reumatskih bolesnika, ali ovo jezero možda i više od ostalih posećuju i potpuno zdravi ljudi, radoznali i željni provoda, relaksacije i neobičnih pojava, te originalnih fotografija.

Ovakvih pojava u svetu ima tek nekoliko. Najpoznatija pink jezera nalaze se u sušnim i pustinjskim predelima Australije, Bolivije, Meksika i Senegala, a na evropskom kontinentu u Španiji i omalenom Pačiru. I dok su pomenute destinacije udaljene hiljadama kolimetara, Pačir banja i njeno roze jezero nalazi se na manje od dva sata vožnje od Beograda, na oko sat vremena od Novog Sada i samo 30-ak kilometara od Subotice.