Grožđebal u Sremskim Karlovcima | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 16. septembar 2022.
  • Vodič

Karlovačka berba grožđa je tradicionalna manifestacija u Sremskim Karlovcima, koja se sastoji od privrednog i kulturno – umetničkog dela. Kako berba uglavnom počinje u septembru ili početkom oktobra, tada se i Grožđebal održava.

Cilj manifestacije je podsticaj i negovanje viševekovne tradicije vinogradarstva, ali i unapređenje turizma. Trodnevni program, od petka do nedelje, odvija se u centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, gde se za tu priliku postavlja nekoliko bina. Poslednjih godina, uz glavnu binu na kojoj nastupaju poznate ličnosti iz sveta muzike, tu su i pozorišna i tamburaška bina, posvećena boemskoj kulturi ovih krajeva.

Tokom berbe, u Karlovce se sjati između 50 i 100 hiljada posetilaca. Neki su tu zbog bogatog muzičkog programa, neki zbog zabave za najmlađe posetioce, ali većina zbog kvalitetnih karlovačkih vina. Najznačajniji deo programa su svakako prodajna izložba grožđa, vina i autentičnih suvenira.

Trg Branka Radičevića i Karlovačka gimnazija (FOTO: Nikola Igračev)

Tradiciju uzgoja vinove loze Srem čuva još iz doba vladavine Rimljana, čime se ovdašnje stanovništvo posebno ponosi, a tajni recept karlovačkog bermeta vinari prenose sa kolena na koleno.

Za vinovu lozu na području Fruške gore, zaslužan je rimski vladar Marko Aurelije Probus, za koga legenda kaže da je umesto u rat, vojnike terao u vinograde, a ljubav prema vinu mu je došla glave.

Karlovačka vina vekovima su poznata u svetu. Prvi pisani tragovi o trgovini sa mađarskim dvorom zabeleženi su u 15. veku, da bi u narednim stigla i do Beča. Poznato je da su sredinom 19. veka ovdašnja vina premašila granice Evrope i počela da se izvoze u Ameriku, a sve to zahvaljujući Bermetu.

Prema nezvaničnim podacima, ovo vino našlo se i na vinskoj karti najpoznatijeg svetskog kruzera, Titanika. Iako je plodno tlo za različite sorte grožđa, aromatično desertno vino proslavilo je Sremske Karlovce. U početku pravljeno kao lek, ali ubrzo je postalo zaštitni znak ovih prostora, a od 2007. godine i zaštićeni brend Republike Srbije.

 

Danas Sremski Karlovci broje oko nekoliko vrhunskih privatnih vinarija, a svaka od njih čuva tajni recept bermeta. Reč je o crvenom vinu sa visokim procentom alkohola, začinjenom lekovitim biljem i sušenim voćem, a poneka vinarija pravi i belo. Tu je i Patrijaršijska vinarija, čije se vino najčešće koristi u crkvenim bogosluženjima širom Srbije.

Od ostalih sorti, tu su kaberne suvinjon, frankovka, probus, sila, italijanski i rajinski rizling, suvinjon blan, šardone, portogizer i mnoge druge.

Grožđebalu posebno doprinosi i ambijent ove neuobičajeno lepe varoši, čiji centar odiše prošlošću ovekovečenom čuvenom karlovačkom Gimnazijom, Bogoslovijom i Patrijaršijskim domom. Ta zdanja svedoče da su ovde čuvana srpska kultura i tradicija i osnovane prva srpska gimnazija i bogoslovija, u vremenima kada su srpskim zemljama južnije od Save i Dunava vladale Osmanlije.

 

Manifestacija je nastala od običajno - narodne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa, a u današnjem obliku je obnovljena 1992. Prethodne godine je odložena zbog pandemije, a informacije o narednoj mogu se saznati putem sredstava javnog informisanja.

Tagovi

Kategorije: