Dunavska regata | Turistički kalendar Srbije

Međunarodna dunavska regata, ili skraćeno TID (Tour International Danubien), najveća je, najduža i najstarija veslačka rečna regata na svetu.

Nastala je još daleke 1956. godine u Nemačkoj, a današnju rutu ima od 1969. Ova velika avantura na vodi već više od 65 godina počinje svakog poslednjeg vikenda u junu, u nemačkom gradu Ingolštatu, traje više od dva meseca i završava se malom rumunskom mestu Sveti Ðorđe, na Crnom moru, nakon 2 516 kilometara plovidbe.

Na svom dunavskom putu, regata prolazi ili „dodiruje“ čak deset podunavskih zemalja, od Nemačke, preko Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, do Rumunije, Moldavije i Ukrajine.

Dunavska regata je u Evropi veoma značajna i popularna manifestacija koja osim nezaboravne, psihički i fizički veoma zahtevne avanture šalje i neke ozbiljnije društvene poruke, promoviše toleranciju između različitih kultura, religija i ideologija podunavskih zemalja, podstiče zajedništvo i sportski duh.

Regata stoga nema takmičarski karakter, već pre svega rekreativni, zabavni i društveni. Regati je moguće priključiti se na bilo kom delu rute, a na isti način moguće je i prekinuti učešće u njoj, uz prethodni dogovor sa organizatorom.

Duž čitave trase Dunavske regate, u svim zemljama kroz koje prolazi, organizovana su odmorišta i kampovi za učesnike, a predviđeni su i dani za odmor tokom kojih se učesnici iz različitih delova Evrope, različitih generacija, mogu upoznavati, družiti, razmenjivati iskustva i anegdote sa putovanja, ili pak upoznavati i razgledati lokalna mesta.

Trasom Dunava, regata prolazi i kroz neke od najlepših gradova Evrope koje je na ovaj način moguće upoznati i doživeti iz jedne drugačije i nesvakidašnje perspektive.

Ove godine, Dunavska regata startovala je 27. juna u Ingolštatu, a u našoj zemlji se može očekivati 26. jula.

Tokom 16 dana, koliko će trajati 588 kilometara duga deonica kroz Srbiju, regata će se zaustaviti u Bogojevu , Bačkoj Palanci, Novom Sadu, zatim Starom Slankamenu, pa u Beogradu, potom u Smederevu, Velikom Gradištu, u selu Dobra, Donjem Milanovcu, Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci, da bi potom, preko graničnog prelaza na brani Hidroelektrane Ðerdap II regata napustila Srbiju i nastavila svoju trasu rumunskim delom Dunava.

Ucešće u regati, uz simboličnu kotizaciju, zahteva pre svega dobru fizičku i psihičku spremu, ali i solidnu i pouzdanu opremu, jer plovidba Dunavom, kao jednom od najvećih evropskih reka, iako fenomenalna avantura - nije dečija igra.

Ukoliko pak niste u mogućnosti da se priključite regati, a želeli biste da ispratite ovaj jedinstveni evropski događaj koji će se u Srbiji odvijati tokom više od dve sedmice, plovidbu je moguće posmatrati a učesnike pozdraviti na svim predviđenim odmorištima, pristaništima, mostovima i dokovima.

waters-3269301_1920

Za više informacija o učešću u Dunavskoj regati potrebno je kontaktirati Kajakaški savez Srbije.