Drinska regata | Turistički kalendar Srbije

Drinska regata jedna je od najpopularnijih turističko-rekreativnih manifestacija u Srbiji. Održava se tradicionalno od 1994. godine, svake treće sedmice u julu i obično traje pet dana, od srede do nedelje.

Petodnevna manifestacija uključuje niz kulturnih, rekreativnih i zabavnih sadržaja poput pozorišnih predstava, izložbi, muzičkih koncerata, egzibicionih skokova sa mosta, kulinarskih takmičenja i sajmova tradicionalnih proizvoda - rakije, meda i domaće radinosti.

Ipak, centralni događaj i simbol Drinske regate je tradicionalni spust Drinom, od brane Perućačkog jezera do Rogačice, u dužini od oko tridesetak kilometara. Ovaj spust nema takmičarski karakter, već predstavlja svojevrstan karneval na vodi - desetine i stotine rečnih plovila sa hiljadama gostiju na njima, uz muziku, dobro raspoloženje i hranu koja se priprema na vodi, lagano plovi prema cilju, uživajući u jedinstvenom provodu i druženju, prelepim i živopisnim pejzažima koje je moguće doživeti samo sa reke.

Drinska regata
Drinska regata (FOTO: Wikimedia Commons)

Spust je rekreativno-zabavnog karaktera, može se prekinuti u svakom trenutku, a može se produžiti i sve do Loznice. Spust Drinom, kao centralni događaj, dešava se uvek subotom i u njemu učestvuje više desetina hiljada posetilaca iz svih krajeva naše zemlje, a sve je više i stranih gostiju.

Spust svake godine zvanično otvara neko od poznatih ličnosti ili od državnih funkcionera. Uz Dragačevski sabor trubača u Guči, beogradski Beerfest i novosadski Egzit festival, ovo je, verovatno najveća letnja manifestacija u Srbiji.

Prva regata održana je u julu 1994. godine u spomen na drevne splavare i ovaj karneval na vodi uz veliki broj dopunskih sadržaja predstavlja jedan od najvećih događaja na vodi u ovom delu Evrope.

Tokom svih dana trajanja manifestacije, u centru grada se održava sajam meda, rakije, suvenira i domaće radinosti. Prvih dana održavaju se koncerti, a četvrtkom je u Perućcu takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Petkom se održavaju skokovi sa mosta u Drinu gde se takmiče skakači sa celog Balkana.

Za vreme trajanja petodnevne manifestacije, ukoliko niste rezervisali na vreme, smeštajni kapaciteti u Bajinoj Bašti će uglavnom biti popunjeni. Stoga su organizatori na samoj obali Drine, nedaleko od centra grada, formirali kamp u kome su obezbeđeni tuševi, toaleti, parking i svi potrebni uslovi za smeštaj posetilaca.

Ovogodišnja 28. po redu Drinska regata održava se od 20. do 24. jula. Više informacija i detaljan program za sve dane manifestacije možete pogledati na zvaničnom sajtu Drinske regate.