Vinarija Sremski Karlovci - Patrijaršijski podrum

Trg Branka Radičevića bb 
21205 Sremski Karlovci 
T: 021/883‑006

Kategorije

Sremski Karlovci poseduju dugu tradiciju i bogato kulturno i duhovno nasleđe. Vinogradarstvo u ovom gradu razvilo se zahvaljujući prirodnim pogodnostima, a pod svešteničkim okriljem Srpske pravoslavne crkve ono se još više razvija i usavršava. Tradicija vinarstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi potiče još od njenog osnivanja i Svetog Save Nemanjića, koji je sa svetogorskim Protatom zaključio ugovor o međama hilandarskog vinograda.

Vinarstvo i vinogradarstvo u Karlovačkoj mitropoliji negovani su sa naročitom pažnjom i posvećenošću. Crkveni zvaničnici i delatnici pratili su i usvajali evropske tehnološke napretke. Sve do sredine 19. veka u Karlovcima se više pilo crno nego belo vino. Belo vino činilo je tek petinu od ukupne količine. Vina ovog kraja izvožena su u Austriju, Švajcarsku i Poljsku, a naročito značajan potrošač bio je Bečki dvor. Posebno mesto zauzimala su desertna vina: karlovački bermet, bermet kapljaš i samotok.

1881. godine fruškogorske vinograde napala je filoksera, bolest evropskih vinograda druge polovine 19. veka, što je donelo značajne promene u zastupljenosti određenih sorti grožđa. Nakon obnove vinogradarskih kultura, crna vina postala su manje zastupljena nego bela.

Prilikom ustoličenja prvog poglavara ujedinjene Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Dimitrija, vina za proslavu stigla su upravo iz Karlovačkih podruma.

Patrijaršijski podrumi u Sremskim Karlovcima danas su baštinici i nastavljači znanja i umeća pravljenja vina, koje je negovano vekovima. Podrumi se nalaze u Starom dvoru, a vinogradi u okolini fruškogorskog mesta. Kao i ranijih vekova, Patrijaršijski podrumi čuvaju vrhunska vina: Patrijaršijsko crno, Patrijaršijsko belo, kao i desertna vina od kojih je najpoznatiji bermet. Pored toga, vino se proizvodi i u svrhe bogosluženja, kao i evharistijski dar, jer od svih dela ljudskih ruku u nastanak hleba i vina treba uložiti najviše truda.

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2020 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost