Trka Deda Mrazeva na Paliću | Turistički kalendar Srbije

Trka Deda Mrazeva je tradicionalni humanitarni događaj koji se početkom decembra svake godine održava na Paliću i simbolično najavljuje sezonu novogodišnjih i božićnih praznika.

Rekreativna trka bez takmičarskog značaja privlači na hiljade učesnika i posetilaca i ima humanitarni karakter. Ovo je prilika da svi učesnici trke dobrovoljnim prilozima pomognu u pripremi novogodišnjih paketića za decu bez roditeljskog staranja na teritoriji grada Subotice.

Iako prevashodno namenjena deci, trka Deda Mrazeva je događaj u kome učešće uzimaju svi oni koji se raduju rumenom deki u crveno-belom odelu koji donosi poklone – stari, mladi, porodice, škole i vrtići.

Trka_deda_mrazeva
Trka Deda Mrazeva

Trasa koju je potrebno preći tokom trke je simbolična – od Velike terase odakle trka startuje, trči se obeleženom stazom dužine 1 500 metara. Po završetku trke, po starom lokalnom običaju, svaki učesnik trke ima mogućnost da se okrepi i ugreje šoljom toplog čaja i parčetom hleba premazanog mašću i posutog domaćom alevom paprikom.

Za učešće u trci nisu potrebne prijave, jedini uslov je odevenost u odelo Deda Mraza ili barem nošenje prepoznatljive kapice na glavi. Nakon trke, svi učesnici dobijaju medalje za uspomenu od „pravog“ Deda Mraza, a dodeljuju se i nagrade za najmlađeg i najstarijeg učesnika, kao i za najlepši Deda Mrazov kostim.

Kako se trka održava u vreme svinjokolja, što je ovim krajevima takođe posebna svetkovina, u neposrednoj blizini trkališta održava se i takmičenje u topljenju čvaraka, kao i izložba lokalnih proizvoda.

Nakon trke, u prostorijama Velike terase organizuju se izložbe dečijih likovnih radova koji se pripremaju specijalno za ovu priliku, različite krativne radionice, predstave i animacije.

Sponzori i organizatori ove zabavne i plemenite manifestacije su Park Palić, Grad Subotica i Ultramaratonski savez Srbije.

Ovogodišnja 23. po redu Trka Deda Mrazeva održaće se u nedelju 4. decembra, sa početkom u 11 časova.