Fruškogorski maraton | Turistički kalendar Srbije

Fruškogorski maraton jedna je od najmasovnijih sportsko – rekreativnih manifestacija u zemlji i zasigurno najveći i najstariji planinarski maraton u Srbiji.

Ova nesvakidašnja planinska trka održava se svake godine s proleća, u trajanju od dva dana, na padinama Fruške Gore i u okviru istoimenog nacionalnog parka.

Termin održavanja maratona nije uvek isti, već se usklađuje prema rasporedu vaskršnjih i prvomajskih praznika svake godine, te najčešće pada tokom nekog od vikenda u drugoj polovini aprila ili početkom maja, bez obzira na vremenske uslove.

Osim što se održava u idiličnom ambijentu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, ova jedinstvena sportska manifestacija ima i takmičarski karakter pa već decenijama okuplja sportiste i rekreativce iz čitave Vojvodine, Srbije, ali i regiona.

Prvi put održan 1978. godine, Fruškogorski maraton spada i u najstarije manifestacije ovog tipa u čitavoj Evropi. Njegovim osnivačem i glavnim organizatorom smatra se PSD Železničar iz Novog Sada, ali Maraton danas ima snažnu podršku i Grada Novog Sada, pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu, brojnih planinarskih društava i sponzora.

Interesantno je da se do početka 90-ih godina prošlog veka Fruškogorski maraton zvao „Maraton 25. maj“, razume se, po datumu rođenja Josipa Broza. Još interesantnije je da je, za života nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ, dužina najduže maratonske staze imala onoliko kilometara koliko je ovaj punio godina, što znači da se svake godine produžavala za jedan kilometar.

Fruškogorski maraton ima čak 19 staza različitih po dužini, visini i fizičkoj težini potrebnoj za njihovo savlađivanje. Dok je 5 staza okarakterisano kao takmičarske i sertifikovano od strane Međunarodne asocijacije trejl trčanja (ITRA), preostalih 14 su rekreativnog tipa.

Fruskogorski maraton

Najduža staza Fruškogorskog maratona, takozvani ultraekstremni maraton, predviđen je za one najizdržljivije i iznosi čak 134 kilometara, a vreme predviđeno za njegovo savlađivanje neverovatnih 35 časova. Sa druge strane, mini maraton u dužini od 10 kilometara koje treba preći za 3 časa prihvatljiv je za većinu rekreativaca te je ovo trka kojoj se tradicionalno priključuje najveći broj učesnika.

Ova jedinstvena manifestacija, osim velikog sportskog izazova za one najupornije, omogućava učesnicima da provedu jedan krajnje zabavan i dinamičan vikend u prirodi prvog srpskog nacionalnog parka, kao i da na jedan drugačiji, posredan, način upoznaju bogato kulturno-istorijsko nasleđe Fruške Gore.

Oznake na drvecu za Fruskogorski maraton

Ovogodišnje izdanje Fruškogorskog maratona održaće se 22. i 23. aprila.

Informacije o prijavama i učešću u Fruškogorskom maratonu možete potražiti na zvaničnom sajtu Maratona.