Viteški turnir u Manasiji | Turistički kalendar Srbije

Viteški turnir u Manasiji je međunarodna etnografska manifestacija koja bi se mogla okarakterisati i kao svojevrsni vremeplov u period srednjeg veka u Srbiji.

Održava se krajem avgusta, podno zidina manastira Manasija, u blizini Despotovca, pod nazivom „Just Out“ i okuplja viteške ekipe iz čitavog sveta.

Centralno obeležje ove manifestacije su izuzetno verne predstave srednjovekovnih viteških borbi, muzike i plesa, ali i kuhinje tog vremena, te filmova i predavanja tematikom vezanih za vreme kada su Srbijom na konjima jahali vitezovi.

Domaćini manifestacije koja se održava od 2015. godine su članovi udruženja „Beli orlovi“, koji ugošćuju ekipe iz dvadesetak zemalja sveta, među kojima su i Indija, Sudan, Japan, Iran, ali i komšijske balkanske države. Festival svake godine okuplja nekoliko stotina učesnika i više desetina hiljada posetioca.

Osnovna ideja organizacije festivala je afirmacija viteških vrednosti kao ideala hrišćanskog življenja kroz služenje Bogu i zajednici, kao i ideji istine, lepote, ljubavi, časti i pravde. Viteza karakteriše sedam osnovnih vrlina: vera, nada, ljubav, pravednost, razboritost, čvrstina duha i umerenost. Tokom ove jedinstvene manifestacije posetilac će biti u prilici da otkrije i svrhu i značenje svakog dela viteške opreme, šta simbolizuju mač, koplje, štit ili šlem.

Ovaj festival takođe neguje i sećanje na najpoznatijeg srpskog viteza – despota Stefana Lazarevića, pripadnika i predvodnika čuvenog viteškog Reda Zmaja. Viteški Red Zmaja svojevremeno su činila 24 najdostojnija evropska viteza. Počasno mesto prvog viteza prema osnivačkoj povelji i status prvog među jednakima imao je upravo despot Stefan Lazarević.

Manastir Manasija, zadužbina desporta Stefana Lazarevića
Manastir Manasija, zadužbina desporta Stefana Lazarevića (FOTO: Nikola Igračev)

Sin kneza Lazara i kneginje Milice izgradio je manastir sa hramom Svete Trojice u želji da nastavi tradiciju zadužbinarstva svoga oca, ali i čitave loze Nemanjića, te podigne sebi grobnu crkvu-mauzolej u kome će biti sahranjen.

Manastir Resava, danas poznatiji pod imenom Manasija, star je šest vekova, a i dalje ga hrabro čuvaju zidine sa čak jedanaest kula. Upravo ovaj autentični srednjovekovni ambijent čini Festval vitezova tako posebnim i popularnim.

Trodnevni festival održava se poslednjeg vikenda u avgustu i privlači uglavnom ljubitelje istorije i tradicije, ali i obične znatiželjnike. Program je prilagođen odraslima i dec ii za svakoga nudi ponešto. Za najmlađe organizovano je druženje sa vitezovima i različite radionice u kojima se mogu upoznati sa životom srednjovekovnih junaka.

Tih dana improvizovanim srednjovekovnim selom odzvanja zvuk ukršetnih mačeva, a vazduhom se širi miris divljači i vina. Centralno zbivanje su viteške borbe, u kojima se odmeravaju snage i veštine mačevanja, streličastva, bacanja koplja sa konja i jahanja.

Sastavni deo manifestacije su i zanatlije koje ovom prilikom izlažu svoje rukotvorine od drveta i metala.

Ovogodišnje izdanje festivala „Just Out“ održaće se od 26. do 28. avgusta. Više informacija o prijavama i učešću može se dobiti na zvaničnoj internet stranici manifestacije.