Beogradski sajam automobila | Turistički kalendar Srbije

Sajam automobila u Beogradu je za sve ljubitelje automobila jedna od najznačajnijih manifestacija u godini, ne samo u Srbiji već i u jugoistočnoj Evropi. Svake godine Sajam privlači hiljade posetilaca koji dolaze da vide najnovije modele automobila, inovativne dizajne i koncepte budućnosti auto industrije. 

Istorija Sajma automobila u Beogradu datira još od 1939. godine kada je prvi put održana u prestonici tadašnje kraljevine Jugoslavije. Od tada, događaj je porastao u veličini i značaju, postajući glavna komponenta automobilske industrije u regionu Balkana. Događaj je tokom godina pretrpeo mnoge promene i transformacije, prilagođavajući se novim trendovima i tehnologijama.

Sajam automobila
Sajam automobila (FOTO: Tim Meyer)

Jedna od posebnosti Beogradskog salona automobila je takmičenje pod nazivom „Top automobili”, koje se održava svake godine. Ovo takmičenje je prilika za proizvođače automobila da pokažu svoje najnovije modele i inovacije, a pobednika određuje žiri.

Još jedna zanimljivost Beogradskog salona automobila je izložba „Koncept automobili”. Ova izložba prikazuje najinovativnija dizajnerska rešenja automobila iz celog sveta. Ovi automobili možda nikada neće dospeti u proizvodnju, ali služe kao uvid u budućnost automobilske industrije.

Sajam automobila u Beogradu takođe nudi jedinstvenu priliku ljubiteljima automobila da se povežu sa stručnjacima i profesionalcima iz industrije. Posetioci mogu da prisustvuju konferencijama i seminarima kako bi saznali o najnovijim trendovima, tehnologijama i inovacijama u automobilskoj industriji. Ovi događaji pružaju vredan uvid u budućnost industrije i nude priliku za umrežavanje sa pojedincima koji imaju ista interesovanja.

Pored predstavljanja najnovijih automobila i inovacija, Sajam automobila u Beogradu takođe ima snažan fokus na održivost i ekološku odgovornost. Mnogi proizvođači automobila uvode električne i hibridne automobile, koji nude ekološki prihvatljiviju alternativu tradicionalnim vozilima na benzin. Emisija ima za cilj podizanje svesti o značaju smanjenja emisije ugljenika i očuvanja životne sredine.

Ovogodišnji Sajam automobila u Beogradu trebalo bi da bude održan od 22. do 28. marta. Neki od najiščekivanijih automobila koji će biti predstavljeni su BMV M4 Competition, Mercedes-AMG GT Black Series, Audi RS6 Avant i Porsche Taican. Posetioci će imati priliku da vide ove automobile izbliza, kao i da ih probno voze na licu mesta.