Bojčinsko kulturno leto | Turistički kalendar Srbije

Bojčinsko kulturno leto je tradicionalna manifestacija koja se svakog leta, već više od decenije, održava na obodu prelepe Bojčinske šume, u selu Progar kod Surčina.

Bojčinska šuma je 1965. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Čine je pretežno stabla hrasta, lipe, cera i graba, pod čijim krošnjama raste više od stotinu vrsta gljiva, od kojih se čak 15 nalazi na listi zaštićenih vrsta. Takođe, Bojčinska šuma je stanište raznih vrsta ptica, ali i sisara, poput zečeva i srna, a posebnu draž ovoj šumi daju svinje mangulice, koje se slobodno kreću i hrane u prirodnom ambijentu.

Info-tabla na ulazu u Bojčinsku šumu (FOTO: Nikola Igračev)

Na obodu ove šume koja se nalazi i u neposrednoj blizini reke Save, 2009. godine otvorena je letnja scena na kojoj se vikendima, tokom čitavog leta (od juna do avgusta), organizuju različita kulturna dešavanja.

Na letnjoj sceni igraju se predstave za decu i odrasle, uz gostovanje ansambala brojnih pozorišta iz Beograda i Srbije. Svake godine ovde nastupaju i različita kulturno – umetnička društva, pevači amateri i dečiji horovi. Razumljivo, najveću pažnju privlače koncerti popularnih pop i rok sastava. Do sada su na Bojčinskom kulturnom letu nastupale grupe poput Nevernih beba, Crvene jabuke, Van Goga, te pevači zabavne muzike kao što su Sergej Ćetković, Dženan Lončarević i drugi. Iako letnja scena broji oko 500 sedećih mesta, ovi koncerti neretko privuku i po više hiljada posetilaca.

Bogat kulturno-umetnički program upotpunjuje atraktivna lokacija na kojoj se ova manifestacija održava, pa se i pored činjenice da koncerti počinju uglavnom u večernjim časovima, mnogi posetioci odlučuju da provedu i čitav vikend u Progaru, kako bi uživali u prirodi, šetnji šumom ili uz obalu Save.

Konjički klub Bojčin (FOTO: Nikola Igračev)

Kroz šumu je izgrađena i trim staza dužine 1 750 metara. Na samom početku ove staze nalazi se konjički klub „Bojčin“, koji posetiocima pruža mogućnost jahanja konja.

U idiličnom ambijentu guste hrastove šume, poseban užitak pružaju restorani tradicionalne kuhinje, u kojima se služe upravo specijaliteti od visoko cenjene mangulice. Jedan od takvih restorana i simbol ovog kraja je Bojčinska koleba. Inače, lokalni termin „koleba“ odnosi se na objekat kružnog oblika izgrađen od pruća i blata, a pokriven ševarom i slamom. Kolebe su nekada naširoko korišćene na području Srema, za boravak stočara.

Predeo Bojčinske šume ima i istorijski značaj, jer je tokom Prvog i Drugog svetskog rata bio poprište brojnih bitaka. U šumi se nalazi kameni spomenik posvećen četi Prvog sremskog partizanskog odreda.

Bojčinsko kulturno leto idealna je prilika da, u oazu udaljenu 30-ak kilometara od centra Beograda, dođu pre svega ljubitelji prirode i sadržaja na otvorenom.

Letnja_scena_Bojcinska_suma
Letnja scena - tradicionalna koleba (FOTO: Nikola Igračev)

Organizator događaja je Kulturni centar Surčin, uz podršku Opštine Surčin. Više o Bojčinskom kulturnom letu možete saznati putem sredstava javnog informisanja i na zvaničnoj internet stranici Turističke organizacije Opštine Surčin.