Šetnja kroz negotinske pimnice | Gde na izlet?!

Negotin - grad na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, čuven je po slavnom kompozitoru Stevanu Stojanoviću - Mokranjcu i vinogorju izrazite lepote i kvalitetnih plodova. Zato su ovaj grad i njegova okolina stvoreni za uživanje u muzici i ukusnim vinima, što ih čini primamljivim turistima iz Srbije, a sve više i Evrope.

Negotinska Krajina okružena je planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan, a ima i svoje prirodne rečne granice - moćni Dunav i misteriozni Timok. Pejzaž koji oduzima dah zato je još jedan motiv da se obiđe istok Srbije. Ipak, ono što Negotinsku Krajinu čini jedinstvenom, nisu prirodne lepote ni geografski položaj, već čuvene pimnice u kojima nastaju neka od najboljih vina u Srbiji.

Rajačke pimnice

Najpoznatije visko naselje u okolini Negotina su Rajačke pimnice. Nalaze se na brdu iznad sela Rajac, pa posetioce očekuje strm i uzak put, ali vredan svakog truda. Sa ovog mesta pruža se neverovatan pogled na živopisan krajolik, a samo vinsko naselje je priča za sebe. Rustične kuće od kamena i drveta, čija je unutrašnjost ukrašena etno detaljima, daju posetiocima osećaj da su dospeli u neku drugu epohu.

Osim kuća za vino i vinogradare, naselje je poznato i po starom groblju sagrađenom od peščanog kamena (peščara), koje je spomenik za sebe i obavezno ga treba obići. Opijene od lepote ovog mesta, posetioce će vino odvesti još dalje od granice fantazije sa realnošću. Crno ili belo, svakako nijedno vino ne treba preskočiti.

Rogljevačke pimnice

Selo ne toliko poznato kao Rajac, ali po lepoti vinskog naselja svakako može da parira - Rogljevo ima oko 120 domaćinstava i isto toliko podruma nekoliko kilometara dalje. U centru samog naselja su saborište, bunar i mesto nalik na crkvu. Okolo su vinski podrumi ili Rogljevačke pimnice, u kojima ovaj napitak tradicionalno prave generacije ovdašnjih porodica.„Degustacija bez ograničenja i obaveza”, parola je domaćina i vlasnika vinskih podruma, koji se trude da obnove autohtone sorte poput bagrine i crne tamjanike.

U samom selu Rogljevu nalazi se konačište, pravi vinski dvorac - Dunjin konak. Ova građevina jedinstvena je u Negotinskoj Krajini pa i šire, a napravio je 1936. godine Milen Aleksić, tada čuveni proizvođač i trgovac vinima. Njegova unuka sada iznajmljuje sobe u ovom zdanju turistima i priprema najukusnije domaće specijalitete za svoje goste.

Smedovačke pimnice

Za razliku od svojih komšija, Smedovčani su svoje vinske kuće napravili na samom ulazu u selo. I u njihovim podrumima je drvena burad puna različitog vina, a osim degustacije i ovde će se posetiocima ponuditi da kupe i sa sobom ponesu koju flašu

Smedovac se nalazi između Rogljeva i Rajca i specifičan je po tome što je jedan podrum u vlasništvu pasioniranog bicikliste Bojana Stanisavljevića. Ovaj domaćin je podrška turistima koji putuju Eurovelo 6 i Eurovelo 13 biciklističkim rutama. U samom Negotinu ovaj vinar ima i biciklistički kamp, a ljubitelji dvotočkaša sa pedalama mogu da odsednu čak i u njegovom vinskom podrumu.

Negotinski vinski festivali

Dva festivala popularizuju negotinska vinska sela. Festival „Dan vina i dobrog raspoloženja” u potpunosti opravdano nosi ovaj naziv. Krajem avgusta Rajac i njegove pimnice postaju leglo zaljubljenika u vino iz svih krajeva Srbije. Turisti tokom festivalskog dana ovde mogu da uživaju u božanskom napitku iz gotovo svakog podruma. Ispred kamenih kuća postavljaju se stolovi za kojima se bogato obeduje, što sasvim dobro ide uz ispijanje vina. U naselju se postavljaju dve bine, pa posetioce dočekaju tonovi raznovrsnih muzičkih žanrova, a od pratećih manifestacija vredi videti muljanje grožđa nogama. Iako je gaženje grozdova odavno prestalo da se praktikuje, ovaj običaj zadržao se kao lepo podsećanje na tradiciju da se grožđe smulja pod devojačkim stopalima.

Novijeg datuma je „Krajinska berba”, manifestacija koja se održava prve subote u septembru u Rogljevačkim pimnicama. Tada posetioci imaju priliku da se upoznaju sa tradicionalnim običajem odlaska u vinograd, koji se zove Moba i predstavlja tradicionalno udruživanje rada radi lakšeg obavljanja ključnih poljoprivrednih poslova. Na centralnom saborištu izložena su vina i suveniri domaće radinosti iz ovog kraja, a domaćini će ponuditi i potpuno prirodni med.

hd-wallpaper-7470035_640

Kratka istorija nastanka negotinskih pimnica

Pimnice u Negotinskoj Krajini su vinska naselja nastala u periodu od 1860. do 1890. godine, a i dan danas su mesta u kojima stanuje vino. Zanimljiv je podatak da su nastale zahvaljujući velikoj pošasti koja je pogodila Evropu. U drugoj polivini 19. veka kontinentom je zavladala filoksera, štetočina poreklom iz Amerike, koja je uništila listove vinove loze. Negotinsko vinogorje ostalo je maltene jedino nepogođeno ovim pomorom, što je u region dovelo vinare iz Francuske. Francuzi su, dakle, preneli kulturu gajenja loze i pravljenja vina u ovaj kraj, ali su i poneli zdrave čokote upravo iz negotinskog vinogorja.

Šta ova mesta čini toliko posebnim?

Objekti u naseljima su sazidani su od krečnjačkog kamena sa ovog podneblja, koji ima blagotvoran uticaj na razvoj korena vinove loze i samih plodova. Arhitektura vinskih sela podseća na naselja francuskih vinskih provincija, što ambijent pimnica čini jako atraktivnim za turizam. Osim vinskih podruma, pimnice imaju i razne druge sadržaje koji odaju utisak da ova naselja ne služe samo pravljenju vina, već i socijalizaciji. Tu su manji trgovi, bogomolje, zajednički bunari, letnjikovci, odmarališta. Poseban utisak ostavlja šetnja uzanim neasfaltiranim sporednim putevima, gde posetioci među kamenim kućama u potpunosti mogu da osete pravi duh 19 veka.

Pimnice ili pivnice - večita dilema

Mesta na kojima se pije vino zovu se pivnice ili na lokalnom dijalektu pimnice - od glagola „pimnuti”. „Da pimnemo” govorili su od davnina stanovnici ovih krajeva kada su predlagali jedni drugima da zajedno uživaju u gutljajima dobrog vina. Vlasnici ovih vinarija radije ih nazivaju pimnicama i zbog toga što se naziv pivnice ustalio kod sasvim drugačijeg alkoholnog pića - piva. Ipak, neće biti pogrešan ni jedan ni drugi naziv.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pimnice su zaštićeni kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. I to sa razlogom, jer jedinstvenost ovih mesta daje posetiocima utisak da se nalaze u bajci koja je ispisana jarkom crvenom bojom najkvalitetnijeg vina. Oni koji su dobrog zdravlja ne moraju da brinu i slobodno mogu da degustiraju vino do mile volje, jer se jutro posle posete negotinskim pimnicama dočekuje potpuno bistre glave.