Uklješteni meandri Uvca | Gde na izlet?!

Kanjon reke Uvac jedna je od najpoznatijih prirodnih atrakcija Srbije. Prepoznatljiv je po pejzažu koji većini posetilaca oduzima dah - vijugavom rečnom koritu i strmim liticama koje se na nekim mestima uzdižu i do 250 metara iznad reke.

Kanjon Uvca nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, između Nove Varoši i Sjenice, u Zlatiborskom okrugu. Deo je Specijalnog rezervata prirode Uvac, osnovanog 2001. godine radi zaštite jedinstvenih prirodnih i kulturnih resursa ove regije.

Kanjon čudesne lepote

Zaštitni znak i ono što kanjon Uvca čini tako jedinstvenim je njegova geologija. Kanjon je nastajao milionima godina, kombinacijom više spoljašnih faktora, u prvom redu fizičke i hemijske erozije.  Erodirajući i rastvarajući stenu ispod sebe, Uvac je usekao duboku i usku klisuru, stvorivši prepoznatljive meandre „uklještene“ u stenama. Strme litice kanjona sastoje se od sedimentnih stena, pretežno peščara i krečnjaka, koje je erozija vremenom oblikovala do današnjeg izgleda. A proces i dalje traje.

Osim ovog živopisnog pejzaža za koji se postarala geomorfologija, kanjon Uvca je stanište i raznovrsne flore i faune. Naime, rezervat je dom brojnim ugroženim vrstama, među kojima su mrki medved i beloglavi sup, koji se gnezdi u liticama kanjona.

Kada se tome doda i bogato kulturno i istorijsko nasleđe ovog kraja, jasno je zašto je kanjon Uvca veoma popularna destinacija za turiste i ljubitelje prirode.

Meandri Uvca
Meandri Uvca sa vidikovca Molitva (FOTO: iStock)

Kako doći do kanjona Uvca?

Kanjon Uvca nalazi u udaljenom i ruralnom delu Srbije, pa je preporučljivo unapred isplanirati obilazak. Kanjonu je moguće pristupiti iz pravca Nove Varoši, Sjenice, odnosno iz pravca Ivanjice. Do ovih mesta moguće je doći i autobusom, ali odatle se mora dalje u sopstvenoj režiji – automobilom ili u nekoj organizovanoj turi dogovorenoj unapred. Treba napomenuti da je put do kanjona loše obeležen i nije uređen, pa će osim vožnje lošim makadamskim ili zemljanim putevima, na kraju biti potrebno i prepešačiti koji kilometar.

Vidikovci u kanjonu Uvca

U lepotama kanjona Uvca može se uživati sa nekolicine vidikovaca uređenih i raspoređenih sa obe strane reke. Među najpopularnijim vidikovcima u kanjonu Uvca su: Molitva, Veliki vrh, Ravni krš, Ledeni vidikovac, Golub, Ravanje i drugi. Najpristupačniji, pa samim tim i najposećeniji, je upravo vidikovac Molitva, do kog se po suvom vremenu relativno lako dolazi automobilom, isključenjem sa puta Ivanjica – Sjenica u pravcu sela Ursule. Treba znati da dolazak do većine pomenutih vidikovaca u kanjonu Uvca podrazumeva pešačenje što zahteva i određen nivo kondicije. Stoga, ukoliko nismo u zavidnoj fizičkoj formi, obilazak većeg broja vidikovaca u jednom danu nije najbolja ideja.

Kanjon Uvca, vidikovac Molitva
Pogled na meandre Uvca sa vidikovca Molitva (FOTO: Anastasia Sitnikova)

Koliko traje obilazak kanjona Uvca

Razume se, vreme potrebno za šetnju kanjonom Uvca zavisiće od tempa i izabrane rute. Pored brojnih vidikovaca isturenih na najvišim tačkama kanjona, postoji i nekoliko staza koje vijugaju kroz kanjon i nude različite perspektive na pejzaž. Neke od staza su kratke i lake, dok su druge duže i izazovnije. Sve u svemu, preporučuje se bar ceo jedan dan za istraživanje kanjona. Za istinske ljubitelje prirode, noćenje u nekom od kampova predstavljaće još jedan poseban doživljaj i omogućiće da uživanje u prirodnim lepotama protekne bez žurbe.

Na dužinu trajanja obilaska kanjona Uvca svakako će uticati i vreme utrošeno na brojne druge aktivnosti koje je ovde moguće organizovati. Razgledanje kanjona sa vode, iz čamca, obilazak mnogobrojnih pećina, posmatranje beloglavih supova ili prosto predah u nekoj od ugostiteljskih koliba – samo su neke od opcija.

Koje doba godine je najbolje za istraživanje kanjona Uvca?

Tokom najvećeg dela godine, kanjon Uvca predstavlja područje u kome glavnu reč vode njegovi stalni žitelji – reka, biljni i životinjski svet. Usled izolovanosti područja, u ovom delu Srbije svoj mir su našli i medvedi, vukovi, srne i jeleni, lisice i mnogobrojne vrste ptica. Njihova aktivnost najveća je s proleća i jeseni, pa nije isključeno da radoznali gosti, skretanjem sa uobičajenih ruta, mogu imati susret sa nekim od navedenih domaćina. Kanjon Uvca poznat je i po prelepom poljskom cveću koje prekriva njegove padine s proleća, što može biti posebno zanimljivo biolozima i botaničarima. Zima je period kada je kanjon Uvca obično okovan snegom, a malobrojni putevi teško prohodni, pa osim ako niste baš veliki entuzijasta, poseta kanjonu zimi nije najbolja ideja. Leto se stoga nameće kao idealno vreme za obilazak kanjona, ali i tada u šetnju ne bi trebalo kretati bez dobre obuće i štapa.

Meandri Uvca 2
Meandri Uvca sa Ledenog vidikovca (FOTO: iStock)

Postoje li neke opasnosti u kanjonu Uvca?

Istraživanje kanjona Uvca može biti uzbudljivo i prijatno iskustvo, ali je važno biti svestan potencijalnih opasnosti i preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti. Neke potencijalne opasnosti kojih treba biti svestan uključuju strme litice i stenoviti teren, neočekivani susret sa divljim životinjama, nepredvidive vremenske prilike ili gubitak orijentacije u prostoru u kome nema uvek signala za poziv u pomoć. Stoga je veoma važno biti svestan svog okruženja i biti spreman i opremljen za boravak u prirodi, kako bi ovakav izlet protekao bezbedno i prijatno.

S tim u vezi, kada istražujemo kanjon Uvca, nije na odmet poneti sledeće:

  • Voda - obavezno ponesite dovoljno vode da ostanete hidrirani tokom planinarenja.
  • Grickalice - spakujte visokoenergetske grickalice koje ne zauzimaju mnogo mesta poput uobičajene hrane, ali obezbeđuju podjeku količinu energije.
  • Zaštita od sunca - kanjon Uvca tokom leta može biti prilično vruć, pa obavezno ponesite kremu za sunčanje, šešir i naočare za sunce.
  • Udobna obuća - nosite udobne cipele sa čvrstim šonovima za kretanje po kamenitom terenu.
  • Topla odeća - čak i leti, mikroklima kanjona se može naglo promeniti, pa nije na odmet poneti kabanicu i neki deo tople odeće.
  • Komplet prve pomoći - osnovni komplet prve pomoći je dobra ideja za svaki boravak u prirodi, u slučaju manjih povreda ili nezgoda.
  • Topografska karta ili GPS uređaj - obavezno oruđe koje će vam pomoći da se krećete i ostanete na putu tokom pešačenja.
  • Zviždaljka za hitne slučajeve - zviždaljka za hitne slučajeve može biti od pomoći u slučaju da treba da signalizirate pomoć.
  • Kesa za otpatke – da bi kanjon Uvca ostao isti (pa i bolji) posle našeg boravka, korisno je imati kesu za otpatke kod sebe kako bismo odložili svoje smeće ili smeće na koje možemo naići tokom pešačenja.

Za potpuni doživljaj i upoznavanje ovog kanjona čudesne lepote preporučuje se višednevni boravak sa odsedanjem u nekom od kampova u samom kanjonu ili apartmana na obližnjem Zlataru.