Dani Vranja | Turistički kalendar Srbije

Kulturno-zabavna manifestacija „Dani Vranja“ održava se svake godine u drugoj polovini avgusta, na centralnim ulicama grada na krajnjem jugu Srbije, poznatog po bogatoj i autentičnoj narodnoj tradiciji i folkloru.

Tokom trajanja ove najčešće petodnevne manifestacije, u centru Vranja organizuju se mnogobrojni sajmovi, izložbe, predstave i performansi lokalnih stvaralaca, umetnika, orkestara i kulturno-umetničkih društava.

Da svetkovina dobije i popularno-zabavni karakter, svake godine se postaraju i popularni estradni umetnici čiji koncerti i nastupi svake godine privlače hiljade posetilaca u Vranje.

Jedan od osnovnih ciljeva manifestacije jeste oživljavanje specifičnog duha starog Vranja, koje je veliki pisac Bora Stanković, tako verno oslikavao u svojim neprolaznim delima. Stoga je upravo piščeva rodna kuća, uz Narodni muzej u Vranju, glavno poprište kulturnog i tradicionalnog dela manifestacije.

Etno sajam, muzički koncerti i nastupi održavaju se na više lokacija u centru grada, pa tokom ovih pet dana u Vranju vlada prava festivalska atmosfera.

Otvaranju manifestacije prethodi tradicionalni defile folklornih ansambala ulicama grada, kao i njihovi veličanstveni nastupi na centralnoj gradskoj bini. Tokom trajanja manifestacije posetioci imaju priliku da pohađaju tradicionalnu školu pletenja, heklanja i ukrasnog veza, da uživaju u prezentaciji tradicionalne vranjske kuhinje i posmatraju takmičenje u pravljenu čuvene vranjanske pite „samse“.

Tokom dana, na programu su predstave u izvođenju Narodnog pozorišta Bora Stanković, dok su večernji časovi rezervisani su za književne večeri, odnosno nastupe poznatih horova i popularnih estradnih muzičara.

knitting-1430153_1920

Ovogodišnje izdanje manifestacije „Dani Vranja“ održaće se od 27. do 31. avgusta, posle dve godine pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa. Više detalja u vezi sa organizacijom moguće je dobiti putem sredstava javnog informisanja.