Pršutijada u Mačkatu | Turistički kalendar Srbije

Pršutijada je međunarodna turističko – gastronomska manifestacija koja se od 2001. godine održava u zlatiborskom selu Mačkat, sa ciljem promovisanja najpoznatijeg lokalnog proizvoda - pršute.

Iako se Mačkatu u gotovo svako domaćinstvo bavi proizvodnjom ovog delikatesa, meštani često ne uspevaju da odgovore potražnji, jer je ovdašnja pršuta nadaleko poznata i, barem u okvirima Srbije, nosi epitet najbolje.

Jedinstven ukus i autentičnost mačkatske pršute ovdašnji domaćini pripisuju specifičnoj ruži vetrova i nadmorskoj visini od 750 metara. Naime, na području Zlatibora topli vetrovi Mediterana i oštar vazduh Dinarida, susreću se sa vazdušnim strujama Karpata, pa se veruje da se na taj način mešaju mirisi i ukusi različitih meridijana. Uz čist vazduh, razume se da je najvažniji kvalitet mesa, a preduslov je i da se ono suši na bukovom drvetu.

Sezona pršute počinje od oktobra, sa prvim mrazom, a traje do proleća, pa je obično februar mesec kada se svi ovdašnji prozivođači okupe u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu, kako bi izložili svoje proizvode na Pršutijadi.

Upravo u februaru, kada se održava i ova trodnevna manifestacija, najviše je turista na Zlatiboru, pa se mnogi od njih spuste u Mačkat, kako bi probali i kupili najrazličitije domaće proizvode. Procene su da ovu manifestaciju poseti više od 10 000 ljudi, a da se proda i do 10 tona pršute.

Otvaranje manifestacije prati zvuk tradicionalni trube i nastup kulturno – umetničkih društava, nakon čega sledi i takmičenje. Domaći proizvođači se nadmeću za zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju u kategoriji goveđe i svinjske pršute, kobasice, slanine i ovčije stelje. Ovčija stelja je karakterističan prozvod od sušenog i blago dimljenog ovčijeg mesa.

Osim pomenutih, ovde se izlažu i drugi domaći proizvodi, ne samo iz Zlatiborskog okruga, već iz čitave Srbije, pa i Evrope. Mogu se naći mlečni i mesni proizvodi iz Italije i Francuske, zatim rakije i vina iz različitih delova Srbije, ali i voće i slatkiši. Posetiocima, osim pršute, najviše pažnje privlače sirevi sa paprikom, sremušem i drugim dodacima, ali i rolati od sira sa voćem.

Na Pršitujadi se, takođe, mogu kupiti i profesionalni mesarski noževi. Osim hrane i pića, u Mačkatu je moguće snabdeti se britvama adekvatnim za fino sečenje najrazličitijih mesnih proizvoda, kao i kompletnom mesarskom opremom.

Poslednjeg dana manifestacije izvlače se nagrade za posetioce, od kojih oni najsrećniji odlaze sa džakom pršute, kvadratnim metrom slanine ili nekoliko metara kobasice.

Pršutijadu organizuju Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, Zlatiborski eko-agrar, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina, Crkvena opština Mačkat, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

prosciutto-ham-g162f9cf5f_1920

Naredno, 22. izdanje ovog svojevrsnog festivala pršute trebalo bi da se održi od 10. do 12. februara. O svim detaljima možete se informisati u lokalnim medijima ili na sajtu Turističke organizacije Zlatibora.