Roštiljijada u Leskovcu | Turistički kalendar Srbije

Kada govorimo o prvoj asocijaciji na neki grad, za Leskovac je to zasigurno roštilj. To je i razlog što se svake godine krajem avgusta u centru grada priređuje čuvena leskovačka Roštiljijada, gastronomska manifestacija posvećena pripremi i uživanju u specijalitetima sa roštilja.

Ideja o pokretanju ovakve manifestacije rodila se još 60-ih godina, ali je bilo potrebno više od dve decenije da bi se ona ustanovila kao tradicionalna. Od 1990. godine, kada je Turistička organizacija Leskovca postala pokrvitelj i organizator Roštiljijade, ova manifestacija se održava svake godine, na radost gurmana iz cele Srbije i regiona. Više od 30 godina Leskovčani ne mogu da isprate leto dok se gradom ne raširi miris roštilja.

Najveću manifestaciju ove vrste u jugoistočnoj Evropi svake godine poseti oko pola miliona gostiju. Rekord u broju posetilaca postavljen je 2015. godine, kada se u Leskovac zbog Roštiljijade sjatilo oko 700.000 ljudi, pojevši oko 70 tona mesa za samo nedelju dana, koliko traje ovaj događaj.

Osnovnu ponudu na Roštiljijadi predstavljaju pljeskavice, ćevapi i kobasice, ali sa učešćem gurmana iz drugih krajeva Srbije, ponuda se vremenom raširila i na razne vrste pečenja. Jedan od glavnih simbola i svojevrsnih brendova Roštiljijade je popularni „leskovački voz“ – obrok sačinjen od „vagona“ sa najrazličitijim specijalitetima sa roštilja.

U gradu na jugu Srbije obično nijedna svetkovina ne može proći bez trubača i tradicionalnog čočeka, ali su nezaobilazni deo manifestacije svakako i nastupi poznatih pevača i bendova na centralnoj bini. Suveniri sa tradicionalnim motivima južne Srbije, na autentičnim etno tezgama, su takođe neizostavni deo ove manifestacije.

grill-804299_1920

Takmičarski deo Roštiljijade obuhvata nadmetanje učesnika u četiri kategorije: velika pljeskavica, takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola, „pljeskavica iz ruke“ i takmičenje majstora roštilja.

Leskovčani drže svetski rekord sa pljeskavicom teškom 60 kilograma, a iskusno ga obaraju iz godine u godinu. U ovom složenom poduhvatu, razume se, učestvuju višečlane ekipe, a osim veličine pljeskavice, ocenjuje se i njen kvalitet. Originalna leskovačka pljeskavica, kažu majstori, mora biti juneća, sa dva odsto soli i obaveznim crnim lukom. Važno je da se meso najpre samelje krupno, a potom ostavi da odstoji između 12 i 24 sata, da bi se potom samlelo još jednom, ovaj put sitnije. Zatim se meso ponovo ostavlja da malo „odmori“ pa se tek onda stavlja na „skaru“, kako Leskovčani zovu roštilj.

Na Roštiljijadi se takmiče i učenici srednjih ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, čime se afirmišu najtalentovaniji polaznici kuvarskih smerova i budući roštilj majstori.

„Pljeskavica iz ruke“ je posebno zahtevna disciplina, u kojoj roštilj majstor svojim rukama oblikuje pljeskavicu, čija je prosečna težina tri kilograma. Od 2019. godine u ovoj kategoriji prvi put su učešće uzele i dame.

Takmičenje majstora roštilja se ocenjuje po najstrožijim kriterijuma, a učestvuju takmičari iz zemlje i inostranstva, među kojima su se da izađu na crtu Leskovčanima do sada usuđivale samo komšije iz susedne Bugarske.

Majstorsko takmičenje nosi ime Miodraga Gligorijevića, u Leskovcu poznatog kao „Dragi Bure“, u znak sećanja na verovatno najpoznatijeg predstavnika leskovačke škole roštilja. U njegovoj biografiji zabeleženo je da je pripremao roštilj za Josipa Broza.

Ovogodišnja leskovačka Roštiljijada održaće se od 21. do 27. avgusta. Više detalja o manifestaciji možete naći na zvaničnoj internet stranici Roštiljijade.