Čobanski dani u Kosjeriću | Turistički kalendar Srbije

  • Dunja Božić
  • 1 min
  • 4. jul 2022.
  • Vodič

„Čobanski dani“ u Kosjeriću su najpoznatiji letnji događaj u ovoj opštini Zapadne Srbije. U pitanju je lokalna kulturno-gastronomska manifestacija koja predstavlja sabor narodnog stvaralaštva ovog kraja i koji svake godine u julu mesecu okupi mnogobrojne posetioce u cilju oživljavanja lokalne tradicije - degustiranju čobanskog doručka i učešću u narodnim igrama, smotri pevanja i izložbi ručnih radova.

Manifestacija „Čobanski dani“ održava se u kontinuitetu već više od 40 godina, sa izuzetkom 2020. godine kada zbog epidemije korona virusa to nije bilo moguće.

FOTO: Turistička organizacija opštine Kosjerić

Tradicionalna obeležja ove manifestacije su takmičenja u „čobanskim disciplinama“, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje klipka i konopca, skok u dalj i skok u vis.

Organizuje se i takmičenje za najbolji kolač od malina i najbolji čobanski doručak, kao i takmičenje pod nazivom „staro pevanje u Srba“. Takođe se održava izbor za najlepši čobanski par i izbor najlepše čobanice.

Nezaobilazan deo manifestacije je kolektivni ručak pod šatrama, gde se služi vo na ražnju, uz zvuke trube po kojoj je Zapadna Srbija nadaleko poznata.

Prateći deo programa manifestacije svake godine čine izložbe, prodaja suvenira, zabavni sadržaji za najmlađe, poetske i muzičke večeri. Počasni gosti manifestacije dolaze iz bratskih Kosijera u Crnoj Gori.

FOTO: Turistička organizacija opštine Kosjerić

Ovogodišnje izdanje „Čobanskih dana“ rezervisano je za period 12 - 14. jul. Više o programu manifestacije možete saznati na zvaničnom sajtu „Čobanskih dana“.

Tagovi

Kategorije: