Gradski život u doba „korone“ – gde šta nabaviti tokom vanrednog stanja?!

'93...'94.....'99....................'20

Od pojave prvog slučaja „korona“ virusa u Srbiji, a naročito nakon uvođenja vanrednog stanja na teritoriji čitave države, svedoci smo frenetičnog pražnjenja rafova po hipermarketima, samoposlugama, pekarama, mesarama i apotekama. Prodavnice u Srbiji poslednjih dana neodoljivo podsećaju na one iz ’93, ’94, ’99... (stariji će se setiti i nekih ranijih kriznih vremena).

Iako proizvodnja hrane, lekova i osnovnih životnih namirnica ni jednog trenutka nije obustavljenja, čak ni smanjena, (razumljivi) strah od zaraze probudio je kod ljudi „staru dobru“ naviku za pravljenjem zaliha, ali i staru ružnu naviku da mislimo uglavnom samo na sebe.

Tako se već desetak dana na rafovima supermarketa, prilikom uobičajenog odlaska u nabavku, ne može pronaći ni mrva hleba (čak ni onog tvrdog, zapakovanog), dok brašna ima - ali samo u tragovima na praznim policama.

Od mlečnih proizvoda u frižiderima dominira još jedino kefir, dok se sredstva za čišćenje i ličnu higijenu (naročito ona koja sadrže alkohol), mogu naći eventualno ako vam komšija zaposlen u radnji nešto „skloni sa strane“.

Svežeg mesa takođe manjka, osim „onog skupog“ vakuumiranog. Nema ni jaja.

Ipak, apsolutni pobednik u nedostajućim namirnicama je ipak toalet papir.

Ako se još obistine i najave o smanjenju isporuke goriva, vremeplov u devedesete godine prošlog veka biće spreman.

Nestašica brašna u prodavnicama u Srbiji
Nestašica brašna u prodavnicama u Srbiji

Bez panike!

Šalu na stranu, situacija u kojoj se našao veliki deo planete, Evropa, pa i Srbija kao njen deo, izuzetno je ozbiljna. Tako je treba i shvatiti i poštovati savete stručnjaka i apele koji se tiču održavanja lične higijene i pravovremene izolacije u svojim domovima.

Ipak, važno je shvatiti da nestašice hrane i osnovnih namirnica realno nema, niti bi trebalo da je bude. Činjenica da su rafovi prazni posledica je blage panike koja bi lako mogla da se izbegne racionalnijim, solidarnijim ponašanjem i disciplinom svakog pojedinca.

U nadi da će se snabdevanje marketa, prehrambenih prodavnica i apoteka u narednim danima vratiti u uobičajene tokove, predlažemo da kroz PlanPlus adresar istražite sve relevantne objekte u svom komšiluku i pronađete alternative za nabavku svega što vam je potrebno u danima vanrednog stanja, u svakom naselju u Srbiji.

Supermarketi

Pekare

Mesare

Mlečni proizvodi

Zdrava hrana

Apoteke

Benzinske stanice

Kolica za kupovinu

Znate za objekat koji nije na mapi? JAVITE NAM!

Tagovi