Obilaznica otvorena - oko Čačka za 10 minuta

Deonica autoputa E763 „Miloš Veliki“ između Preljine i sela Pakovraće, poznatija i kao obilaznica oko Čačka, otvorena je za saobraćaj u subotu 30. januara.

Relativno kratka deonica autoputa dugačka je 11,5 kilometara, ali bi njen značaj trebalo da bude osetno veći. Naime, puštanjem u saobraćaj nove deonice sav teretni i tranzitni saobraćaj biće preusmeren sa magistralnog puta Čačak - Užice na autoput „Miloš Veliki“. Time bi tradicionalne gužve na području Čačka tokom turističke sezone i vikendom trebalo da budu značajno smanjene.

Za prolazak oko Čačka novoizgrađenom deonicom potrebno je svega 10-ak minuta, što je višestruko manje nego što je to do sada bio slučaj.

Obilaznica oko Čačka predstavlja samo jedan sektor deonice Preljina – Požega, ali strateški značajan pravac koji bi trebalo da u budućnosti povezuje Beograd sa planiranim autoputevima za Sarajevo i Podgoricu.

Na kratkoj ali građevinski zahtevnoj trasi autoputa nalazi se jedan tunel (kod sela Trbušani), deset mostova i četiri nadvožnjaka, kao i naplatna stanica na saobraćajnoj petlji kod sela Pakovraće, gde se deonica završava.

Cena putarine za sada ostaje nepromenjena i iznosi 430 dinara.