Važno! Lokacije saobraćajnih kamera na ulicama Beograda (MAPA)

Objavljeno 31. januara 2020.

Proteklih meseci na ulicama Beograda započeta je realizacija dugo najavljivanog projekta MUP-a Srbije koji za cilj ima postavljanje velikog broja bezbednosnih kamera na ulicama prestonice.

Krajnji rezultat projekta trebalo bi da bude povećanje nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ali istovremeno i podizanje stepena opšte sigurnosti građana na beogradskim ulicama.

Tokom prošle godine na najfrekventnim mestima u gradu postavljeno je više stotina kamera, a otprilike isti broj očekuje se i u 2020. godini, čime će veliki deo Beograda biti pokriven konstantnim video-nadzorom.


Saobracajni znak za kamere na putu


Podsećamo, projektom Ministarstva planirano je postavljanje oko hiljadu CCTV kamera za video nadzor, marke Huawei, na oko 800 lokacija širom gradske zone Beograda, ali i na nekim ključnim mestima u okolini glavnog grada.

Najveći broj kamera biće postavljen u svrhu sprečavanja krivičnih dela, odnosno povećanja opšteg nivoa sigurnosti građana, dok će jedan deo kamera poslužiti i pojačanoj kontroli bezbednosti saobraćaja, odnosno poštovanja saobraćajnih propisa - u prvom redu brzine, vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije i vožnje „žutom“ trakom.

Oštrija kontrola poštovanja semaforske signalizacije sprovodiće se prvenstveno u blizini škola, dok će kontrola brzine i vožnje „žutom“ trakom biti pojačana na mostovima i bulevarima.

Prve kamere su nedavno „osvanule“ na upečatljivim banderama iznad prometnih beogradskih saobraćajnica, a njihove lokacije možete pogledati na mapi ispod teksta.


 

►►► SNIMANJE PARKIRANIH VOZILA - Pogledajte „kritične“ ulice u Beogradu (MAPA)

 


Crveno svetlo na semaforu


Prolazak kroz crveno svetlo


Instrument tabla, brzinometar


Merenje brzine


Zuta traka za autobuse


„Žuta“ traka

 

Napomena: Kamere koje snimaju kretanje žutom trakom markirane su u središnjem delu saobraćajnica duž kojih se protežu i nisu locirane precizno


NOVE kamere - šta snimaju?!

Pored navedenih kamera čija je funkcija jasna, svedoci smo konstantnog povećanja broja kamera na ulicama Beograda čija namena još uvek nije precizno definisana.

Pretpostavlja se da će većina ovih kamera biti u funkciji osmatranja saobraćaja, kako bi se podigao nivo svesti građana o bezbednom učešću u istom, ali i radi efikasnijeg rasvetljavanja eventualnih spornih situacija pri saobraćajnim nezgodama.

Trenutno još uvek nije poznato da li će novopostavljene kamere registrovati i saobraćajne prekršaje nesavesnih vozača, ali svakako nije na odmet biti oprezan, jer će eventualne kazne stizati pravo na kućnu adresu vlasnika automobila.


Nove saobracajne kamere u Beogradu


Lokacije registrovanih saobraćajnih kamera u Beogradu možete pogledati u nastavku.LEGENDA:


 

►►► Primetili ste NOVU KAMERU koja nije na mapi? PRIJAVITE OVDE