Jagnjijada u Pirotu | Turistički kalendar Srbije

Jagnjijada je gastronomska manifestacija koja se svakog proleća održava u selu Krupac pokraj Pirota. S obzirom da je ovčarstvo u ovim krajevima izuzetno značajno, smatra se da je pirotska jagnjetina najukusnija, a tu su i drugi proizvodi od ove životinje.

Kako je jagnjetina neretko omiljena na srpskoj trpezi, takmičenja u spremanju najbolje održavaju se u različitim krajevima zemlje, pa tako i u selu koje na teritoriji Pirota broji najviše ovaca. Prva manifestacija održana je zapravo u samom gradu, 2010. godine, a potom se seli u Krupac.

Ova jednodnevna manifestacija se najčešće odvija krajem aprila ili početkom maja. Tom prilikom u Krupcu se okupljaju oni koji uživaju u pripremi jagnjetine, ali i oni koji koji žele da probaju ovaj specijalitet. Kažu da je staroplaninska jagnjetina najbolja, pa je ovaj događaj prava prilika da se u to uverite. Na dan održavanja manifestacije, takmičari se okupljaju rano ujutru kako bi počeli sa pripremom, a takmičenje zvanično počinje u podne, kada se miris pečenja širi duž reke Nišave, pokraj koje se održava.

jagnjeće pečenje
FOTO: Pixabay

Međutim, ovom prilikom jagnjetina se ne sprema samo na ražnju, već i pod sačem i na “vurnji”. Osim mesa, posetioci na Jagnjijadi mogu probati i druge lokalne specijalitete. Ovce su od davnina odgajane u okolini Pirota, pa su tako i najpoznatiji ovdašnji proizvodi nastali upravo od nje. Uz staroplaninsku jagnjetinu, tu su i nadaleko poznati ovčji - pirotski sir, ali i pirotski ćilim koji se pravi od ovčije vune.

Treba napomenuti da je čak 80 odsto pirotskih stočara već u sistemu organske proizvodnje, sa ciljem da se iskoriste svi prirodni resursi koje Stara planina nudi, kao I da se podstaknu potražnja i bolja cena organskih proizvoda na tržištu. Ipak, ovaca je u ovim krajevima sve manje. Tako je prema popisu iz 2012. bilo oko 18.000, a 2020. oko 11.000 grla. Kako kažu u gazdinstvima, posao je težak, a zarada je sve manja. Upravo zbog toga, cilj ove manifestacije je promocija i očivanje stočarstva, sa akcentom na ovčarstvu, ali i drugih vrednosti Pirota.

Prema rečima učesnika, glavni motiv za takmičenje je druženje uz pripremu ali i degustaciju hrane. Kako to uglavnom biva, osim jela, nezaobilazni su i piće i muzika. Za dobru jagnjetnu nije važan samo odabir mesa, već i začina, a svaki kuvar ima svoju dobitnu kombinaciju.

Organizatori manifestacije su Mesna zajednica Krupac i Turistička organizacija Pirot.

Ovogodišnja Jagnjada trebalo bi da se održi 29. i 30. aprila, a više detalja možete saznati putem lokalnih sredstava javnog informisanja.