Rakijada u Pranjanima | Turistički kalendar Srbije

Rakijada u Pranjanima je tradicionalna gastronomska manifestacija koja se svake godine tokom prvomajskih praznika održava u pomenutom selu na tromeđi opština Čačak, Požega i Gornji Milanovac, sa ciljem promocije čuvene srpske domaće rakije.

Iako se događaju može prisustvovati i kao gost ili posmatrač, uz degustaciju raznih domaćih proizvoda, najpopularniji deo Rakijade je svakako takmičenje u ispijanju ovog žestokog pića.

Organizatori će u afirmaciji ovog događaja otići toliko daleko pa će reći da se u Pranjanima za Prvi maj održava svetsko prvenstvo u ispijanju rakije. Naime, brojne ekipe iz raznih krajeva Srbije, a neretko i iz inostranstva, okupljaju se u Pranjanima da bi dokazali da baš oni zaslužuju da ponesu titulu šampiona u ovoj izuzetno zahtevnoj disciplini.

Rakijada vuče korene iz druge manifestacije koja je prvi put organizovana 2003. godine. Na Bekrijadi, kako se tada ovaj događaj zvao, učestvovale su dve lokalne ekipe - Bralovići i Lokva. Kapiteni ovih timova su ujedno bili i organizatori takmičenja i vremenom su se izborili da Bekrijada, sada pod drugim imenom, izađe iz lokalnih okvira i postane prepoznatljiva manifestacija u celoj zemlji. Stoga i interesovanje za nju iz godine u godinu postaje sve veće.

Bralovići i Lokva su i danas neizozastavne ekipe na takmičenju u ispijanju rakije. Ipak, njihovo učešće je sada revijalno, jer su, po sopstvenim rečima, van svake konkurencije.

Propozicije takmičenja su, uz neznatne promene, uvek iste. Sve prijavljene ekipe imaju po pet članova od kojih četiri takmičara piju rakiju, a peti ima ulogu kapitena i njegova ovlašćenja su drugačija. On sipa rakiju u čašice i njemu samom je strogo zabranjeno da konzumira rakiju ili druga alkoholna pića. Kapiten prilaže vozačku dozvolu organizatoru na uvid i obavezuje se da će svoje saborce bezbedno vratiti kući po završetku Rakijade. Kada se sve formalnosti ispune, igre mogu da počnu.

schnapps-g5dc3c32c1_1920

U uvek punoj velikoj sali Doma kulture u Pranjanima, ekipe zauzimaju svoja mesta na pozornici. Nakon uvodnih reči domaćina i predstavljanja takmičara, kreće ljuta borba za titulu. Uvodna disciplina je degustacija. U njoj je cilj pogoditi vrstu, starost i jačinu rakije koja se proba na licu mesta.

Zatim ekipe zarađuju bodove u zavisnosti od toga koliko brzo uspeju da isprazne flašu rakije zapremine 0.7 litara. Sledi hodanje po gredi, pa izvlačenje rakije iz bureta uz pomoć natege, tradicionalnog pomagala napravljenog od posebne vrste tikve.

Nadmetanje se završava ispijanjem još jedne flaše rakije. Kada se svi bodovi saberu, dobija se šampion, a njemu, pored diplome sledi i simbolična nagrada: bure od 5 litara do vrha napunjeno rakijom.

Sve informacije o ovom događaju možete potražiti na zvaničnoj fejsbuk stranici ,,Rakijada Pranjani”.