Festival Slobodna zona | Turistički kalendar Srbije

Slobodna zona je filmski festival koji se svake godine početkom novembra održava u tri grada u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Tokom festivala prikaže se 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažovanih filmova iz celog sveta, nagrađenih tokom prethodne godine na prestižnim svetskim festivalima. Osnovni cilj festivala je da podstakne publiku na preispitivanje vrednosti, predrasuda i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi.

Prva Slobodna zona održana je 2005. godine, a ove se očekuje se njeno 17. izdanje, u trajanju od 6 dana. Od prvog izdanja festivala kada je isti održan sasvim skromno u bioskopskoj sali Dvorane kulturnog centra Beograd, Slobodna zona se vremenom proširila na 3 grada i 10 sala.

Filmovi koji se prikazuju na festivalu pokeću pitanja diskriminacije, prava žena i dece, položaja marginalizovanih društvenih grupa, ratova i njihovih posledica, brojne društveno značajne teme, ali i interesantne biografske priče.

Festival podrazumeva i takmičarski deo u više kategorija, te ćemo pomenuti samo nekoliko koji su poslednjih godina privukli najviše pažnje.

Značajna programska celina je Ženska linija, koja se bavi rodnom ravnopravnošću, ženskom emancipacijom, suočavanjem sa traumama i aktivizmom kroz umetnost. Jedan od najzapaženijih filmova ove linije je „Ćutanje dugih“ koji prati borbu žrtava španske četrdesetogodišnje diktature, protiv amnestije zločina počinjenih pod generalom Frankom. Sniman je šest godina i prati preživele žrtve koje pripremaju revolucionarnu tužbu protiv ljudske nepravde.

Veliku pažnju privukao je i premijerno prikazani igrano - dokumentarni film „Dnevnik Diane Budisavljević“ koji govori o herojskom poduhvatu jedne Austrijanke za vreme Drugog svetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i spasavanju srpske dece iz ustaškog logora Jasenovac. Ovaj film osvojio je nagradu za Ljudska prava, kao i Nagradu publike, aktuelizirajući temu koja je decenijama bila relativizirana i predstavljala tabu u SFR Jugoslaviji.

Poslednjih godina posebno mesto zauzima Zelena zona, u okviru koje se prikazuju filmovi na temu zaštite životne sredine. Jedan od nagrađenih filmova u ovoj kategoriji je grčki „Kopač“ koji govori o oziljnosti problema narušavanja prirodne sredine zarad materijalne koristi. Kroz odnos oca koji živi u šumama severne Grčke, a koje industrijski tajkuni uporno uništavaju, i njegovog sina koji se nada profitu, prikazan je sukob koji teži da naruši čitavu planetu, ali i šta se može iznedriti iz dubine ljudske duše.

Zanimljiv deo programa je pod nazivom Kafa sa autorima, čime se publici pruža prilika da kroz razgovor i diskusiju sa filmskim stvaraocima u potpunosti sagleda obrađenu temu i motive.

Festival je deo šire inicijative koja nije ograničena samo na dane održavanje festivala, već traje tokom cele godine. Uključuje festivalsku turneju koja se odigrava u 50 gradova Srbije, kao i različite obrazovne programe.

Kompletan program festivala i svega što Slobodna zona obuhvata, možete pogledati na zvaničnoj internet stranici.