Tucanijada u Mokrinu | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 16. april 2021.
  • Vodič

Tucanijada je manifestacija koja se svake godine o pravoslanom Vaskrsu održava u Mokrinu, na severu Banata. Ovo nezvanično „svetsko prvenstvo“ u kucanju ofarbanim jajima, uspostavljeno je početkom 90-ih godina, kada su u Mokrinu ustanovljene Vaskršnje svečanosti, a čije je centralno zbivanje bilo upravo takmičenje u tucanju uskršnjim jajima.

Kako je Vaskrs pokretni praznik, tako je i period održavanja Tucanijade svake godine različit. Vaskršnje svečanosti počinju Svetom liturgijom na Lazarevu subotu, a završavaju se na drugi dan Vaskrsa. Sama Tucanijada, odnosno takmičenje, održava se u nedelju. Iako je manifestacija vezana za dan kada pravoslavni hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, ovim povodom se u centru Mokrina okupljaju i sugrađani, te brojni gosti različitih veroispovesti. Običaj kucanja uskršnjim jajima vezuje se za ceo hrišćanski svet, u svetu se praktikuje od 12-og, a u Srbiji od 16. veka.

Kako tradicija i običaji nalažu, Veliki petak u Mokrinu počinje farbanjem jaja. Tog dana se oslikava i velika skulptura jaja, koja predstavlja obležje Vaskršnjih svečanosti u najvećem banatskom selu. Otvara se izložba dečjih radova i oslikanih jaja, a na kraju dana sledi književno veče.

Na Veliku subotu svoje radove u centru sela izlažu mokrinski autori i Udruženje žena Mokrina. Ponoćna liturgija je posebna svečanost, koja u pravoslavnom hramu Svetog Arhangela Mihaila okupi najveći broj vernika.

Na Vaskrs, nakon jutarnje liturgije, prvi se u tucanju jaja oprobavaju najmlađi takmičari, da bi potom snagu svojih jaja odmerili i seniori. Veče je posvećeno proslavi najradosnijeg hrišćanskog praznika, najčešće koncertom na centralnoj bini mokrinskog trga.

Drugi dan Vaskrsa je i poslednji dan manifestacije, kada se vrši presecanje prvoplasiranih jaja, zarad kontrole i otkrivanja eventualnih nepravilnosti ili podvala, a potom i dodela nagrada i diploma.

Iako će Svetsko prvenstvo u tucanju jajima mnogima zazvučati pretenciozno, u pitanju je satirična karakterizacija jedne pretežno lokalne manifestacije koju, istina, poslednjih godina posećuje na hiljade posetilaca iz Srbije, ali i iz regiona.

Meštani Mokrina i okoline i učesnici Tucanijade, ovo takmičenje shvataju krajnje ozbiljno. Pripreme za „konačni obračun“ uskršnjim jajima traju mesecima, jaja se pažljivo biraju i procenjuju različitim tehnikama koje mnogi Mokrinci ne žele u potpunosti da otkriju. Takmičenje prati uzbuđenje, ali pre svega dobra zabava i potreba da se jedna lepa tradicija nastavlja iz godine u godinu.

Višestruki šampioni mokrinske Tucanijade su porodice Prodanov, Blažić i Terzić, koje su u šali osnovale i „Akademiju za biranje tvrdih jaja“. Ponjihovim rečima, kokošija jaja se biraju kucanjem o zub, na taj način se određuje jačina ljuske i opredeljuju se koje će jaje izabrati za takmičenje. Da bi se odabralo najjače ili najtvrđe, u Mokrinu se povodom Vaskrsa ofarba oko 100.000 jaja, koja se potom dele meštanima i gostima.

Vaskršnje svečanosti i Tucanijadu organizuje Mesna zajednica Mokrin, uz podršku Opštine Kikinda, gde se može dobiti i više informacija o ovoj manifestaciji.

Pripremila: Maja Popović

Tagovi

Kategorije: