Pile fest u Žitištu | Turistički kalendar Srbije

Pile fest je tradicionalna privredna, kulturna i sportska manifestacijakoja se svakog leta održava u Žitištu, nedaleko od Zrenjanina.

Gastronomija je samo jedan segment ovog događaja koji obuhvata i bogat kulturno- zabavni program u okviru koga nastupaju poznata imena narodne muzičke scene.

Žitište se nalazi u srednjem Banatu i može se pohvaliti sa sedam vekova kontinuiranog naseljavanja od strane različitih naroda, te danas predstavlja multietničku sredinu. Ova opština je postala sinonim za živinarstvo, jer se prema zvaničnim podacima godišnje ovde proizvede milion tovnih pilića.

Živinarska prerađivačka industrija osnovana je s namerom da ovaj kraj postane najveći centar pilićarstva u nekadašnjoj Jugoslaviji. Pored niza farmi koje su nicale, a u kojima su se gajili pilići, bio je plan da se seosko stanovništvo u pograničnim selima uključi u kooperantske odnose.

Zato je 2007. godine Opšte udruženje preduzetnika Žitišta pokrenulo Pile fest. Cilj je da se turističko-privrednom i kulturno-sportskom manifestacijom promovišu Opšina Žitište i njeni glavni aduti. S obzirom da je živinarstvo značajna privredna delatnost u ovom mestu, pile je zaštitni znak ovog događaja.

Na trgu u Žitištu postavlja se centralna bina, a na nekoliko lokacija se tokom tri dana smenjuju kuvari, pevači, plesači i sportisti. Pile fest obuhvata takmičenja u različitim sportskim disciplinama, poput košarke, odbojke, vaterpola i fudbala. Na smotri folklora učestvuju kulturno-umetnička društva iz različitih zemalja regiona. Organizuju se različite izložbe, smotre automobila, luna park i drugi zabavni sadržaji.

Jedna od najvećih atrakcija ovog banatskog sela je i spomenik Rokiju Balboi, fiktivnom liku ali legendarnom bokseru iz holivudskog filmskog serijala kojeg je otelotvorio poznati američki glumac Silvester Stalone.

Spomenik Roki Balboa Srdjan Antic
Spomenik ROkiju Balboi u Žitištu (FOTO: Srđan Antić)

Posebne atrakcije su vožnja fijakerom i krstarenje rekom Begej koja protiče kroz Žitište. Tu su i posebni programi za najmlađe posetioce - dečiji nastupi, radionice, karaoke, pozorišne predstave i drugo.

Najviše publike okupi se tokom večernjih časova, kada se na centralnoj bini održavaju koncerti estradnih umetnika. Tako su tokom 2021. godine oboreni rekordi, kada se na koncert Dragane Mirković u Žitište sjatilo više od 15.000 posletilaca.

Ipak, najvažniji je sajam živinarstva, na kome se izlažu oprema, hrana za živinu i proizvodi od živinskog mesa. Posebna pažnja se pridaje pripremi kajgane i pilećeg paprikaša. Kajgana na Pile festu sadrži više od 1000 jaja, a paprikaš više stotina pilećih krilaca.

Mnogima je najzanimljiviji izbor najveće, najteže, ali i najbrže koke u Srbiji. U trci na 20 metara najveći izazov je usmeriti koku da trči ka cilju, pa ih tako njihovi ponosni vlasnici na različite načine pokušavaju motivisati da se ne kreću u krug, već da uhvate pravac. Koka koja prva uspe u tome dobija nagradu u vidu hrane za živinu.

Organizator ovog bogatog programa je Turistička organizacija opštine Žitište. Ovogodišnje izdanje Pile festa planirano je za 23. i 24. jun, a više detalja možete saznati putem sredstava javnog informisanja.