Trka magaraca u Bačkim Vinogradima | Turistički kalendar Srbije

Trka magaraca je tradicionalna sportska manifestacija koja se krajem avgusta svake godine održava u Bačkim Vinogradima, nadomak Palića.

Naselje smešteno na krajnjem severu Vojvodine, uz istoimeni granični prelaz između Srbije i Mađarske, odvajkada je poznato po vinogradima koje je nekada posedovalo gotovo svako domaćinstvo. Na peščanom terenu, za rad u vinogradu magarci su se vremenom pokazali kao najpogodniji „alat“, pa su ove životinje postepeno dovožene iz Dalmacije, postajući vremenom i zaštitni znak ovih predela.

Šezdesetih godina prošlog veka magaraca je u Bačkim Vinogradima bilo i preko stotinu, pa se ideja o pokretanju ove specifične, šaljive i zabavne manifestacije nametnula prirodno, a ista danas privlači radoznale posetioce iz svih krajeva Vojvodine.

Prirodna tvrdoglavost magaraca čini ovaj događaj posebno atraktivnim, pa su komične situacije u kojima takmičari guraju ili nose svoje pulene, veoma česte i oduševljavaju publiku. Takmičari se nadmeću u jahanju magaraca i vožnji sulki, a veći izazov od postizanja brzine je zapravo kako motivisati magarca da ne zastane.

donkey-gfb7ab00f8_1920

Kao i u svakom takmičenju, i ovde su precizno definisana pravila, a jedno od glavnih je da je magarce zabranjeno tući, već se za trku motivišu lepim rečima i slasnim zalogajima, a nekad je potrebno i pogurati životinju da krene napred. Pobednici ovih nadmetanja dobijaju novčane nagrade, ali i hranu za svoje ljubimce.

Domaći magarac potiče od afričkog divljeg magarca, a pripada porodici konja. Iako na prvi pogled magarac i konj imaju dosta sličnosti, razlike su velike u fizionomiji, ali i karakteru. Dok su trke konja vekovna tradicija u gotovo čitavom svetu, trke magaraca su veliki kuriozitet.

Dresura ovih životinja je prilično složena, ali strpljivi Bačvani to rade sa velikim uspehom. Uspešno ih uprežu u sulke, osedlavaju, a sama trka kao im nije dovoljan izazov, pa postavljaju i prepreke poput vodenih rovova koje je potrebno preskočiti. U izuzetnim prilikama, magarac može dostići brzinu od 50 kilometara na čas.

Sam odgoj magaraca nije previše zahtevan, jer su za ishranu dovoljni seno i žitarice, uz dodatak soli, a takođe su jako izdržljivi i zdravi. Posebnu negu zahtevaju samo njihova kopita.

Blizina graničnog prelaza uticala je da manifestacija dobije međunarnodni karakter, pa u Bačke Vinograde svake godine dolaze i stanovnici pograničnih naselja u Mađarskoj. Trke u kojima učestvuju takmičari iz različitih naselja na severa Bačke godišnje isprati i po nekoliko hiljada posetilaca.

Program je upotpunjen bogatom trpezom, čiji je neodvojivi deo autentični mađarski paprikaš.

Završnicu događaja obično ulepša muzičko - zabavni program, gde svoje umeće prikazuju i članovi lokalnog kulturno – umetničkog društva „Šandor Petefi“.

Trku magaraca oranizuje lokalna mesna zajednica Bački Vinogradi, a o narednom izdanju manifestacije može se informisati putem lokalnih medija.