EXIT festival | Turistički kalendar Srbije

Exit je jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala, a održava se u Novom Sadu. Svakog jula, na preko 40 bina raspoređenih po Petrovaradinskoj tvrđavi nastupi više od 1000 izvođača. Originalna misija festivala je borba za slobodu, demokratiju i jednakost među ljudima na Balkanu. Vremenom, ovaj događaj dobija komercijalni karakter, ali ipak uspeva da zadrži duh koji je imao i na samom početku.

Nulto izdanje Exita desilo se tokom leta 2000. godine kao studentski društveni pokret. Između zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i leve obale Dunava nizom koncerata, tribina, pozorišnih predstava i filmskih projekcija organizatori su pokušali da mlade zainteresuju za političko stanje u zemlji. Naredna godine se slave društvene promene koje su opšti izbori doneli. Festival se seli na Petrovaradinsku tvrđavu, gde će se njegovo svako naredno izdanje održati.

miha-rekar-I-BTbfAyTuM-unsplash

Exit 03 ustaljuje format od četiri dana i ukida sve nemuzičke programe. Ovim potezom organizatori jasno definišu smer za budućnost i fokusiraju svoj program isključivo ka ljubiteljima muzike iz regiona. Narednih godina festival dobija dobre kritike i od inostranih medija što, uz niske cene karata, privlači sve veći broj stranih gostiju. Malo po malo, Exit se prilagođava i zahtevima posetilaca iz Zapadne Evrope. Kao potvrdu uspešnog rada, Exit 2007. godine u Londonu dobija nagradu za najbolji evropski muzički festival na ceremoniji „Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva.”

U godinama koje su usledile, popularnost festivala i dalje raste i međunarodna priznanja nastavljaju da stižu. Exit postaje jedan od najznačajnijih svetskih letnjih muzičkih događaja. Svojom reputacijom ova manifestacija utiče i na sliku Srbije u svetu i stavlja je na mapu najzanimljivijih evropskih destinacija.

Danas Exit tim organizuje razne muzičke događaje u regionu, koji zajedno sa najvećim spektaklom na Petrovaradinu čine takozvanu Exit avanturu. Kada se broj posetilaca na svim događajima sabere dobija se cifra od nekoliko stotina hiljada, a 2015. ih je bilo preko 400.000. Kada govorimo o rekordnoj dnevnoj posećenosti, 2019. godine za jednu noć je petrovaradinskom tvrđavom protutnjalo oko 56.000 ljudi. Najviše posetilaca može da primi Main Stage (35.000), a sledeća po veličini je Dance arena u koju staje 25.000 fanova elektronske muzike.

Petrovaradin je imao priliku i da ugosti pregršt svetskih muzičkih zvezda. Neki od njih su: Massive Attack, Cypress Hill, Wu-Tang Clan, Korn, Faith No More, Kraftwerk, George Clinton, N.E.R.D. i Prodigy, koji su sa ovdašnjom publikom ostvarili posebnu konekciju i najviše puta su se vraćali na glavnu binu Exita.

Od buntovnog početka 2000. godine Exit je prešao dug put do jednog od najvećih svetskih festivala i najprepoznatljivijih srpskih brendova. Prvo je bio simbol jedne generacije, a vremenom je prerastao u nezaobilaznu stanicu u letnjim avanturama mladih iz svih krajeva sveta. Više o narednom festivalu možete saznati na zvaničnoj internet stranici.