EXIT festival | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 5. jul 2022.
  • Vodič

Exit je jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala, a održava se u Novom Sadu. Svakog jula, na preko 40 bina raspoređenih po Petrovaradinskoj tvrđavi nastupi više od 1000 izvođača. Originalna misija festivala je borba za slobodu, demokratiju i jednakost među ljudima na Balkanu. Vremenom, ovaj događaj dobija komercijalni karakter, ali ipak uspeva da zadrži duh koji je imao i na samom početku. 

Nulto izdanje Exita desilo se tokom leta 2000. godine kao studentski društveni pokret. Između zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i leve obale Dunava nizom koncerata, tribina, pozorišnih predstava i filmskih projekcija organizatori su pokušali da mlade zainteresuju za političko stanje u zemlji. Naredna godine se slave društvene promene koje su opšti izbori doneli. Festival se seli na Petrovaradinsku tvrđavu, gde će se njegovo svako naredno izdanje održati. 

Exit 03 ustaljuje format od četiri dana i ukida sve nemuzičke programe. Ovim potezom organizatori jasno definišu smer za budućnost i fokusiraju svoj program isključivo ka ljubiteljima muzike iz regiona. Narednih godina festival dobija dobre kritike i od inostranih medija što, uz niske cene karata, privlači sve veći broj stranih gostiju. Malo po malo, Exit se prilagođava i zahtevima posetilaca iz Zapadne Evrope. Kao potvrdu uspešnog rada, Exit  2007. godine u Londonu dobija nagradu za najbolji evropski muzički festival na ceremoniji „Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva.”

U godinama koje su usledile, popularnost festivala i dalje raste i međunarodna priznanja nastavljaju da stižu. Exit postaje jedan od najznačajnijih svetskih letnjih muzičkih događaja. Svojom reputacijom ova manifestacija utiče i na sliku Srbije u svetu i stavlja je na mapu najzanimljivijih evropskih destinacija.

Danas Exit tim organizuje razne muzičke događaje u regionu, koji zajedno sa najvećim spektaklom na Petrovaradinu čine takozvanu Exit avanturu. Kada se broj posetilaca na svim događajima sabere dobija se cifra od nekoliko stotina hiljada, a 2015. ih je bilo preko 400.000. Kada govorimo o rekordnoj dnevnoj posećenosti, 2019. godine za jednu noć je petrovaradinskom tvrđavom protutnjalo oko 56.000 ljudi. Najviše posetilaca može da primi Main Stage (35.000), a sledeća po veličini je Dance arena u koju staje 25.000 fanova elektronske muzike.

Petrovaradin je imao priliku i da ugosti pregršt svetskih muzičkih zvezda. Neki od njih su: Massive Attack, Cypress Hill, Wu-Tang Clan, Korn, Faith No More, Kraftwerk, George Clinton, N.E.R.D. i Prodigy, koji su sa ovdašnjom publikom ostvarili posebnu konekciju i najviše puta su se vraćali na glavnu binu Exita.

Od buntovnog početka  2000. godine Exit je prešao dug put do jednog od najvećih svetskih festivala i najprepoznatljivijih srpskih brendova. Prvo je bio simbol jedne generacije, a vremenom je prerastao u nezaobilaznu stanicu u letnjim avanturama mladih iz svih krajeva sveta. Više o narednom festivalu možete saznati na zvaničnoj internet stranici.

Tagovi

Kategorije: