Beogradski festival igre | Turistički kalendar Srbije

Beogradski festival igre je kulturna manifestacija koja u glavnom gradu Srbije svake godine okuplja plesače iz čitavog sveta. Teatar, balet, moderni ples I edukativne radionice, sve to nudi ovaj festival, jedinstven na području jugoistočne Evrope.

Prvi Beogradski festival igre održan je 2004. godine. Tada su se beogradskoj publici predstavili Marinski teatar iz Sankt Petesbursga, Državni teatar iz Soluna, te plesne kompanije iz Torina. Ubrzo festival je proglašen vodećim projektom u oblasti kulture u jugoistočnoj Evropi od strane organizacije UNECSO i primljen je u Svetsku alijansu umetničke igre. Prema rečima organizatora, prvih godina bilo je jako teško dovesti svetski poznate plesne trupe, ali se vremenom festival razvijao i postao nezaobilazan događaj na plesnoj mapi Evrope.

b

Festival se obično održava na više lokacija. Okuplja vrhunske umetnike koji kroz pokret interpretiraju teme koje analiziraju savemeno društvo, te osim divljenja samoj realizaciji, podstiče i razmišljanje. Program je iz godine u godinu sve raznovrsniji. Nastupaju teatri i plesne trupe iz čitave Evrope, a bilo je i onih iz Buenos Ajresa, Tel Aviva, Montreala, San Franciska. Za jubilarni, 10. Festival, nastupila je i domaća trupa, balet Narodnog pozorišta.

Trupa koja je svojim performansom privukla najviše pažnje je „Peeping Tom“. Ova internacionalna kompanija iz Brisela posetioce ostavlja bez daha. Njihov prvi nastup u Beogradu bio je 2010. godine, nakon čega se svakih nekoliko godina vraćaju na srpsku scenu sa novim predstavama. Tako su 2021. nastupili sa predstavom „Triptih: Vrata koja nedostaju, Napuštena soba i Skriveni sprat“, prema konceptu i u režijiGabrijele KarizoiFranka Šartijea. Ovu predstavu izvodi osmoro igrača, odabranih na audiciji među 2.000 učesnika prijavljenih iz celog sveta. Sticajem okolnosti, zbog pandemije, glavni performer je bio sprečen da dođe u Srbiju, pa se trupi pridružio srpski umetnik Bora Nedić, u svojoj 72. godini.

Osnivač i direktor festivala je baletska umetnica I koreograf, Aja Jung. Beogradski festival igre se razvijao uz podrškuMinistarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Osim u Beogradu, programi se realizuju i u Vojvodini, u saradnji saPokrajinskim sekretarijatom za kulturui Gradom Novim Sadom. Beogradski festival igre u saradnji saDelegacijom EUu Srbiji realizuje i edukativne programe poput koreografskih radionica, majstorske kurseve, filmski program i izložbe.

Tokom svakog izdanja programe je pratilo preko 23.000 gledalaca i 120 novinara iz zemlje i inostranstva.

Ovogodišnji, 19. po redu Beogradski festival igre održaće se od 16. marta do 12. aprila. Detaljan program festivala možete pogledati na zvaničnoj internet stranici BFI.