Tramvajima preko Ade - detaljne trase novih linija 11L i 13

Od petka 5. jula 2019., uspostavljen je dugo najavljivani tramvajski saobraćaj preko mosta na Adi. Ubuduće će preko istog saobraćati čak dve tramvajske linije, 11 i 13, čija će početna stajališta biti Kalemegdan (Donji grad), odnosno okretnica na Banovom brdu, dok će oba tramvaja za krajnje odredište imati novobeogradski Blok 45.

Ipak, do završetka radova na rekonstrukciji Karađorđeve ulice trasa 11-ice polaziće sa okretnice na Tašmajdanu, a linija će nositi privremenu oznaku 11L.

Uvođenjem dve nove tramvajske linije u sistem javnog gradskog prevoza Beograda, trebalo bi da dođe do osetnog rasterećenja autobuskog saobraćaja i smanjenja gužvi pre svega na linijama 85, 89 i 94 , ali i na ostalim linijama koje povezuju Blok 45 sa „starim“ delom grada.

Osim toga, doći će i do značajnog skraćenja vremena putovanja između krajnjih odredišta ovih tramvajskih linija. Ovo se prvenstveno odnosi na liniju 13 koja će za oko 7 kilometara biti kraća u odnosu na nekadašnju trasu koja je vodila preko Starog savskog mosta, dok će uspostavljanjem linije 11, po završetku radova u centru grada, velikom broju putnika biti omogućena i direktna veza sa najužim gradskim jezgrom.

Linije 11L i 13 od danas su u sistemu rutiranja na PlanPlus-u a njihove detaljne trase i novouspostavljena stajališta možete pogledati ovde.

Trase tramvajskih linija 11L i 13 preko mosta na Adi
FOTO: Screenshot PlanPlus mapa