Sve „žute” trake u Beogradu (MAPA)

Od kraja 2019. godine u medijima se sve češće govori i piše o pojačanoj kontroli saobraćaja „žutom” trakom, pa čak i uvođenju novih „žutih” deonica u saobraćajne tokove Beograda.

Ideja nadležnih je da se ovakvim potezom ubrza protok vozila koja se nalaze u sistemu javnog gradskog prevoza (autobusi, trolejbusi, tramvaji i mini-busevi), a čija prosečna brzina trenutno iznosi svega 13 kilometara na čas.

Ako ovakva odluka i ima opravdanost sa aspekta korišćenja javnog prevoza, postavlja se pitanje u kojoj će meri sužavanje „manevarskog” prostora na pojedinim saobraćajnicama uticati na ostale učesnike u saobraćaju i dobro poznate beogradske gužve, pogotovo imajući u vidu konstantni porast broja automobila u glavnom gradu.

Zuta traka na Terazijama

I dok su pojedine „žute” trake u gradu čak i ukinute tokom prethodne godine (Vojislava Ilića, Sinđelićeva, Beogradska…), u prvim mesecima 2020. planira se uvođenje sasvim novih (Omladinskih brigada, Jurija Gagarina, Sarajevska, Bulevar vojvode Mišića…).

Nad istima će biti uspostavljena i pojačana kontrola kretanja vozila, uz video-nadzor koji bi trebalo da dokumentuje eventualne prekršaje vozača koji ne budu poštovali novu signalizaciju.

Predviđene novčane kazne za nepoštovanje pravila „žute” trake iznosiće, kao i do sada, 5000 dinara.

U nastavku možete pogledati sve saobraćajnice duž kojih se protežu „žute” trake u Beogradu.

LEGENDA:

„Žuta” traka od 00 do 24h - ljubičasta

„Žuta” traka od 7 do 9h i od 14 do 18h - plava

„Žuta” traka u vidu „baštice” od 00 do 24h - crvena