Zimske gume - odgovornost, pre svega!

Miholjsko leto broji svoje poslednje dane u ovoj godini pa mnogim vozačima zamena sezonskih guma ovih dana verovatno još uvek nije ni na kraj pameti.

Ipak, podsećamo da su, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra do 1. aprila svi vozači dužni da u slučaju padavina, pri niskim temperaturama i u slučaju pojave snega, poledice i leda na kolovozima na sva četiri točka svog vozila imaju adekvatne zimske gume, sa jasno izraženom šarom dubine od najmanje 5 milimetara.

Osim bezbednosnih rizika, koji bi svima trebalo da budu na prvom mestu, a koji se značajno povećavaju korišćenjem neadekvatnih guma u zimskoj sezoni, u suprotnom je predviđena i novčana kazna u skladu sa Zakonom, u iznosu od 6 000 do 20 000 dinara za fizička lica odn. od 100 000 do 800 000 dinara za pravne subjekte, jer se u tom slučaju vozilo smatra tehnički neispravnim.

tire-tracks-3148803_1920

Takođe, u slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozilo bez zimske opreme, osiguravajuća kuća će po uobičajenoj proceduri isplatiti štetu oštećenom, ali će nakon toga potraživati isplatu od vlasnika odn. vozača vozila koji je izazvao udes.

Rizikovanje se u svakom slučaju nikako ne isplati, stoga, budite savesni i poštujte zakon. Ukoliko već nemate zimske gume u rezervi, set novih guma kreće se od 16 000 dinara pa naviše. Iako ne mali trošak za prosečan mesečni kućni budžet u Srbiji, posmatrano na duže staze ovo je itekako isplativa invensticija. Ako se, uz to, ima u vidu i da je ulog lična i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, onda ne bi trebalo da imate dilemu da li da u narednim danima posetite vulkanizera.

Tagovi