Futoška Kupusijada | Turistički kalendar Srbije

Futoška Kupusijada je poljoprivredna, gastronomska i kulturna manifestacija koja se početkom novembra svake godine, a već više od dve decenije, održava u Futogu – naselju udaljenom 10-ak minuta vožnje od Novog Sada.

Nekada selo, a danas varoš od skoro 20 hiljada žitelja, Futog je mesto bogate i autentične istorije. Smešteno na Dunavu, na južnoj kapiji Bačke, ovo mesto je vekovima unazad bilo poznato kao sastajalište trgovaca i sajmište različite robe. Danas je veliki grad u neposrednoj blizini preuzeo ovu ulogu, ali je Futog ostao naročito prepoznatljiv po jednom događaju – Kupusijadi.

Naime, futoški kupus je već nadaleko poznata autohtona sorta ovog povrća koja zahvaljujući prvoklasnom zemljištu i obilju vode na futoškim njivama, ima vrhunski kvalitet i određene specifičnosti koje nijedna druga sorta kupusa nema (tanak list, svetlo-zelenu boju, vazdušastu strukturu, blagu spljoštenost). Iz tog razloga, ova sorta ima zaštićeno geografsko poreklo i s pravom se smatra zaštitnim znakom Futoga.

Kupus_futoška_Kupusijada
Futoški kupus (FOTO: Unsplash)

U cilju promocije i očuvanja tradicije u proizvodnji ovog jedinstvenog kupusa, pre više od dve decenije u Futogu je osnovano udruženje „Futoški kupus“, a osmišljena je manifestacija posvećena lokalnom brendu u čijoj organizaciji učestvuje i futoški Kulturni centar, kao i grad Novi Sad.

Futoška Kupusijada postala je vremenom jedan od najsvečanijih događaja u godini za Futožane jer se tokom dva dana trajanja manifestacije u ovom mestu okupi na hiljade posetilaca – izlagača, kupaca, takmičara za najtežu ili najveću glavicu kupusa, domaćina koji od slatkog i kiselog kupusa prave spektakularne sarme i ostala jela, te najzad gostiju koji bi da sve te specijalitete probaju i uvere se priča o futoškom kupusu nije mit.

Ovakav događaj, po običaju, prati i raznovrstan kulturno-umetnički i zabavni program u kome učešće uzimaju deca lokalnih škola i vrtića, tu su zatim i različite izložbe koje predstavljaju lokalnu tradiciju i običaje, tribine i stručni skupovi posvećeni unapređenju proizvodnje i zaštiti brenda.

Ovogodišnje 23. po redu izdanje Futoške Kupusijade planirano je za 5. i 6. novembar, a više detalja i informacija o učešću može se pronaći u lokalnim medijima.