Gde su naaajbolje palačinke u Beogradu?!

Palačinke su verovatno jedna od omiljenih tradicionalnih poslastica u Srbiji.

Pripremane još i pre nego što su palačinkarnice kao ugostiteljski objekti postojale, pa i pre nego što su tanki teflonski tiganji i plotne uopšte izmišljeni, mnoge od nas one i dalje podsećaju na detinjstvo i neobičnu radost koju izaziva i sam miris pečenja palačinki, a naročito njihov ukus.

Bilo da su samo posute šećerom ili mlevenim orasima, premazane medom, marmeladom ili pekmezom, a u novije vreme i raznim kremovima i topinzima sa mnoštvom dodataka, palačinke su nešto što kod većine nas izaziva veće uzbuđenje nego bilo koji drugi slatkiš.

Osim prijatnog mirisa i autentičnih urolanih i presavijenih oblika, tajna verovatno leži u velikom izboru filova i premaza koji ovu, nutritivno prilično jednostavnu, smešu jaja, brašna i vode čine poslasticom koja pruža najširu moguću lepezu slatkih ukusa. Tako su, poslednjih decenija, palačinke postale neizostavni deo beogradske fast food ponude i danas se mogu probati na svakom koraku.

Ipak, nekolicina lokala je pripremu ove poslastice dovela do perfekcije, utvrdivši se na beogradskoj mapi palačinkarnica kao najbolje adrese za uživanje u ovoj poslastici.

Glumac

Čuveni „Glumac“ je palačinkarnica sa verovatno najdužom tradicijom u Beogradu. Godinama smešten u skučenom prostoru malog, ali uvek krcatog, lokala u ulici Braće Jugović, „Glumac“ se danas nalazi u lepšem i većem prostoru, nepunih 100 metara dalje, u Dositejevoj. Ovo kultno mesto već 20-ak godina drži standard u kvalitetu namirnica i nadaleko poznatoj veličini porcija, pa njegovi redovni gosti (a svi to postanu pre ili kasnije) često već sa vrata naručuju omiljene palačinke, oslovljavajući ih tradicionalno po rednim brojevima u jelovniku.

Pinokio

„Pinokio“ je još jedno kultno mesto za ljubitelje palačinki „s nogu“, ali sa druge strane reke, u Zemunu. Ko ovo nije znao, shvatiće čim se približi lokalu u Krađorđevoj, na osnovu večite gužve (koja nipošto ne bi trebalo da vas odbije). Naširoko poznat po obilnom filovanju palačinki, „Pinokio“ je stekao i međunarodnu slavu, pa ni brojni strani turisti ne propuštaju priliku da se pošteno zaslade za relativno male pare. Jednostavno, „Pinokio“ je postao geografska odrednica za ovaj deo grada, ne bez razloga.

Preporučujemo: Kraft pivare u Beogradu: 10 „hramova“ za pivopije

Keops

Još jedna dobro poznata zemunska palačinkarnica, koja se osim tradicionalno dobrih palačinki ističe i fantastičnom lokacijom, jeste „Keops“. Smešten na obali Dunava, ovaj opušteni splav-restoran osim užitka u brojnim varijacijama ukusa slatkih, slanih i takozvanih „špageti palačinki“, nudi uživanje i u jednom idiličnom ambijentu sa pogledom na veliku reku, Veliko ratno ostrvo i Kalemegdansku tvrđavu. Idealna stanica za okrepljenje tokom opuštajuće šetnje Kejom oslobođenja.

Milky

Jedna od novijih palačinkarnica u gradu, na odličnom putu da u budućnosti takođe postane kultna, zove se „Milky“ i nalazi se na čak dve lokacije u gradu (Stari grad i Vračar). Uz podrazumevanu ponudu vrhunskih palačinki sa najrazličitijim mogućim dodacima, svojevrstan zaštitni znak ove palačinkarnice je takozvani veliki „Milky“ izazov – palačinka od nestvarnih 2 kilograma težine koja košta čak 1600 dinara, ali ukoliko je savladate sami u roku od pola sata – besplatna je. Prilično dobar mamac, ali i bez njega razloga za odlazak u „Milky“ ima na pretek.

Baloro

U neposrednom komšiluku vračarskog „Milky“-a nalazi se i „Baloro“, palačinkarnica u kojoj sami birate sastojke, nadeve i dodatke, bilo slatke ili slane. Samim tim, tu je i veganska opcija, što baš i nije uobičajena praksa u beogradskim palačinkarnicama, pa se „Baloro“ i po tome ističe. Istina, cene su malo jače, u čemu verovatno lokacija igra važnu ulogu. Ukusne, lepo dekorisane palačinke i velike porcije su već podrazumevani standard, pa ni „Baloro“ u tome ne zaostaje.

Amigo

Kriterijumi za najbolje palačinke u gradu su definitivno različiti, ali ako je suditi po ocenama gostiju i online recenzijama, „Amigo“ je ozbiljan kandidat za naslov najbolje palačinkarnice u Beogradu. Smešten u srcu grada, neposredno uz zdanje Ruskog doma i porodilišta, „Amigo“ uz podrazumevano odlične, a relativno jeftine palačinke, pruža i toplu familijarnu atmosferu, čemu se gosti redovno vraćaju. Konstantnošću i nepromenljivošću kvaliteta tokom dugog niza godina ovaj lokal preporučuje sam sebe.

Preporučujemo: Najbolji suši u Beogradu: 8 restorana „za sesti i poneti“

Prote.in

Restoran „Prote.in“ na neki način predstavlja izuzetak na ovom spisku, jer se ne radi o palačinkarnici već modernom restoranu u kome su palačinke samo jedna od poslastica u bogatom meniju. Ipak, ove palačinke su toliko posebne i originalne da se prosto moraju izdvojiti. Naime, palačinke koje se služe u ovom restoranu su u potpunom skladu sa nazivom ovog restorana i njegovom politikom zdrave ishrane. Prave se isključivo od belanaca i whey proteina, sa dodacima voćnih sirupa, crne čokolade i drugih prirodnih i zdravih namirnica. Pravi specijalitet među njima su (doslovno) plave palačinke.

Đerdan

Kao i „Prote.in“, restoran „Đerdan“ nije palačinkarnica, već klasičan i po mnogo čemu jedinstven restoran nacionalne kuhinje, skriven u Učiteljskom naselju. Palačinke su ovde takođe samo jedna od poslastica u bogatoj ponudi dezerta koji obično sledi nakon obroka. Palačinke u „Đerdanu“ su mirisom i ukusom sinonim za domaćinske palačince kakvi su se nekada pravili u kućnoj varijanti. Za one koji su zaboravili kako je to izgledalo pre 30-ak godina, eto prilike da se podsete, a za one koji ne pamte a vole palačinke – preporuka da ih obavezno probaju.

pancakes-345243_1920

Preporučujemo: Egzotična „klopa“ u Beogradu - autentični restorani prestonice!