Dan rupa na putu | „Izmišljeni“ praznici

  • Nikola Igračev
  • 2 min
  • 5. januar 2022.
  • Zabavnik

Međunarodni Dan rupa na putu

Rupe na putevima su definitivno jedna od najneprijatnijih pojava u saobraćaju, koja je baš u ovo doba godine prilično česta na našim ulicama.

Udarne rupe su normalna pojava, a postoje koliko i sami putevi. Uglavnom ih uzrokuju voda i led, velike vrućine, preopterećenost saobraćajnica, ali i neadekvatno održavanje istih.

Vešto skrivene ispod barica, a pod određenim uglom ponekad i neprimetne, rupe na putu ne samo da vožnju čine nelagodnom, već mogu imati i mnogo ozbiljnije posledice.

Svaki put kada iznenada „geknemo“ u rupu tokom vožnje, u velikom broju slučajeva iz naših usta automatski izleti neka psovka, a neretko i saosećanje prema vozilu, naročito ako je ono u ličnom ili privatnom vlasništvu.

Pa još ako zbog rupe ispunjene vodom „okupamo“ i nekog prolaznika na trotoaru pa nas ovaj, po starom srpskom običaju, „počasti“ sa par uvreda na račun majke ili naših vozačkih sposobnosti i onih koji su nam dali dozvolu – rupe na putevima postaju zaista omražena pojava u vožnji.

Preporučujemo: Rupe na putevima i kako do naplate štete?

Kada se svemu tome dodaju i moguća mehanička oštećenja auta koji potom zahteva popravku, šlepanje i neplanirane troškove, nema sumnje da udarne rupe mogu zadati ozbiljne glavobolje vozačima.

Kako obeležiti Dan rupa na putu?

Običan čovek, nažalost, ne može da učini mnogo po tom pitanju jer popravka puteva i obeležavanje opasnih deonica nije u nadležnosti vozača i pojedinaca, već lokalnih komunalnih preduzeća zaduženih za održavanje puteva.

  • Najpraktičniji način da pojedinac nešto preduzme po ovom pitanju bila bi prijava udarnih rupa odgovarajućim komunalnim servisima;
  • Jedan ne baš sasvim dozvoljen, ali mora se priznati kreativan i efikasan način za skretanje pažnje nadležnima na problem udarnih rupa pronašao je jedan Amerikanac, koji je iscrtavanjem „bezobraznih“ motiva oko svake rupe žutim sprejom obeležio sve kratere u svom gradu, podstakavši nadležne da u najkraćem mogućem roku saniraju oštećenja na putevima.
matt-hoffman--OOiAy2lBZc-unsplash

Ipak, što je sigurno – sigurno je. Da ne bi bilo glavobolje zbog rupa ili nedozvoljenih radnji savetujemo, pre svega, pažljivu vožnju, prilagođenu brzinu aktuelnom stanju na putu i izbegavanje barica.

Tagovi

Kategorije: