Bosanski lonac u Česteregu | Turistički kalendar Srbije

Svetsko prvenstvo u kuvanju Bosanskog lonca je gastronomska manifestacija koja se svakog jula održava u banatskom selu Čestereg. Takmičenje u pripremi ovog jela nije samo kulinarsko nadmetanje, već i zabava, kako za kuvare, tako i za publiku.

Čestereg je mesto u banatskoj opštini Žitište, koje su vekovima naseljavali Nemci i Mađari. Po završetku Drugog svetskog rata, demografska slika se u potpunosti promenila. Zbog prinudnog raseljavanja stanovništva iz Bosne i Hercegovine, više od dve hiljade ljudi iz Ključa, Sanskog mosta, Bosanske Dubice, Prijedora, Banjaluke, Bosanskog Novog i Bosanske Gradiške ustočište je dobilo upravo ovde. Na taj način, sa Bosancima je u Banat stigao i Bosanski lonac, a vremenom postao tradicija koja danas ima i svoju manifestaciju.

Tokom tri dana obeležavanja seoske slave, priređuju se nastupi kulturno - umetničkih društava, slikarske kolonije i različita takmičenja, među kojma je najvažnije Svetsko prvenstvo u kuvanju Bosanskog lonca. Tom prilikom se u park kraj crkve, u centru Česterega sjate meštani ovog i okolnih naselja.

Ovo tradicionalno jelo, kako i samo ime ukazuje, potiče iz Bosne. S obzirom da je od matice do Banata prešlo dalek put, od mesta do mesta se drugačije kuva i priprema. Tako za pripremu Bosanskog lonca u Česteregu pre svega potrebno je založiti vatru i pronaći adekvatan lonac, a prema mišljenju mnogih on mora biti zemljani. Zatim treba odabrati adekvatnu glavicu kupusa i drugo povrće kao što su krompir, paradajz, paprika, ali sve to i dobro odmeriti. Važan sastojak su i različite vrste mesa, ali i tajni začini svakog kuvara odnosno ekipe, čija rezmera je možda i presudna.

Ono što je u pripremi Bosanskog lonca posebno važno je strpljenje. Što se duže jelo krčka, to je bolje. Međutim, za one nestrpljive, ima i jela sa roštilja. No ako se ekipa previše opusti uz muziku i piće, može ostati bez pehara, pa zato neko uvek mora motriti na lonac.

Nakon višesatnog druženja pokraj lonca dok se specijalitet krčka na tihoj vatri, ekipe prilažu po tanjir, koji stručni žiri ocenjuje iza zatvorenih vrata. Jela su obeležna brojevima, kako bi izbor najboljeg bio objektivan. Neke porcije odmah ispadaju iz takmičenja ukoliko imaju previše nekog sastojka, neretko i zbog previše ljutine.

Kada se odabere uži krug, žiri proba od svakog po nekoliko puta, jer nijanse odlučuju o pobedniku. Boja, miris, mekoća mesa i povrća, sve to utiče na rangiranje Bosanskog lonca, a ekipe koje su skuvale tri najbolja dobijaju pehar.

Organizator ovog događaja je Mesna zajednica Čestereg, a više o ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u kuvanju Bosanskog lonca može se saznati u lokalnim medijima.