Bukov poljubac | Prirodno nasleđe Srbije

Kada se iz Vrnjačke Banje krene prema Goču, zemljanim putem preko sela Gračac, probijenim kroz gustu i visoku bukovu šumu, na desetom kilometru nailazi se na upadljivo i vrlo neobično stablo bukve, u narodu poznato kao „bukov poljubac“.

U pitanju je izuzetno redak prirodni fenomen i spomenik prirode, takozvani Bukov prozorac. Naime, radi se o tri visoka bukova stabla koja se dodiruju i na veoma atraktivan i nesvakidašnji način srastaju međusobno i nastavljaju svoj rast kao jedno drvo, dostižući visinu od 32 metra i obim od 4,5 metara.

Pri zemlji se jasno izdvajaju tri debla koja rastu kao pojedinačna stabla. Dok su dva od njih delimično srasla celom dužinom i na prvi pogled ne predstavljaju ništa neuobičajeno, treće stablo predstavlja svojevrsnu atrakciju jer se na visini od oko 15 metara iznenada izvija lučno i urasta u pomenuta dva, stvarajući prirodan fenomen sličan onom geološkom koji se javlja u stenama - tzv. prozorac ili prerast. Ovakva pojava nigde u Srbiji više nije registrovana, a retka je i u ostatku sveta.

Kako je došlo do formiranja ove neobične prirodne pojave ni danas se ne može sa sigurnošću tvrditi. „Bukov poljubac“ je stablo zaštićeno zakonom te su prema tome i istraživanja na stablima i korenu ograničena, zbog opasnosti od oštećenja.

Starost ovih stabala procenjuje se na oko 200 godina, ali razlika u njihovoj debljini ukazuje da možda i nisu ista „generacija“, što potencijalno još više komplikuje objašnjenje o postanku.

Bilo kako bilo, jedinstveni spomenik prirode, iako smešten u gustoj bukovoj šumi, svojom „akrobacijom“ skreće pažnju i intrigira svakog prolaznika.

Stoga, ukoliko se nađete u blizini, topla preporuka da se i uživo uverite u jedinstvenost ovog stabla skrivenog na severnim obroncima Goča.

20180916140539_IMG_0718 (1)
Bukov poljubac (FOTO: ZZP Srbije)