Pasuljijada u Velikom Gradištu | Turistički kalendar Srbije

Pasuljijada je tradicionalna kulinarska manifestacija koja se svake godine održava u Velikom Gradištu sa ciljem promocije verovatno najvećeg lokalnog brenda - sorte pasulja.

Gradištanska Pasuljijada je jednodnevni događaj rezervisan obično za sredinu avgusta, a posvećen je spremanju autohtone sorte pasulja zvane „Gradišanac”, karakteristične za ovaj kraj.

Prva manifestacija održana je 2006. godine, sa ciljem promovisanja Velikog Gradišta kao turističke destinacije kroz kulinarsku ponudu. Vremenom je prerasla u događaj koji osim ljubitelja dobre kuhinje okuplja i one kojima najviše pažnje privlači hotrikultura, jer ovaj grad na obali Dunava slovi i za grad cveća. Sastavni deo ove manifestacije čine i sportska nadmetanja, tako da ovde gotovo svako može naći zanimaciju za sebe.

Važno je napomenuti da je „Gradišanac” najpoznatija vrsta pasulja u Srbiji, a u njegovu specifičnost možete se uveriti posetom Velikom Gradištu. Ova manifestacija daje podsticaj i poljoprovrednicima, koji ovom prilikom plasiraju svoj proizvod, jer se kuva isključivo pasulj sa područja Velikog Gradišta.

Pasuljijada počinje uručenjem nagrada za najlepšu, najslikovitiju i najcvetniju baštu, najcvetniji balkon i najlepše zajedničko dvorište na području ove opštine, što podstiče lokalno stanovništvo da se posveti svom i komšijskom okruženju.

Tokom prepodneva učesnici pažljivo pripremaju svoje štandove, da bi kasnije usledila dodela nagrada za najuređeniju kuhinju, štand sa najzvučnijom porukom, najoriginajlniji naziv ekipe i najveseliji kotlić. Međutim, pasulj nije jedino što ovde možete pronaći, već su tu i najrazličitije zanatske rukotvorine.

bean-soup-ga332611d6_1920

Iz gradskog parka, koji se nalazi uz samu obalu Dunava, na sve strane širi se miris pasulja koji se krčka, ali jedan kotlić ipak privlači najviše pažnje. Naime, pripadnici Vojske Srbije, iz požarevačkog garnizona, pripremaju svoj specijalitet za besplatnu degustaciju svih posetioca. Starije posetioce koji su služili vojsku ovaj ukus vraća u vojničke dane, dok oni koji nisu imali tu čast ili obavezu mogu samo naslutiti kako je to nekada bilo. I bez „vojnog“ kotlića, među učesnicima je najviše muškaraca, pa se može pretpostaviti da snažniji pol više preferira ovo jelo.

Nakon tri sata kuvanja, takmičari dobijaju znak da gase vatru, a potom prilažu posudu pripremljenog jela, kako bi žiri ocenjio izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost, nakon čega najuspešniji bivaju nagrađeni. Rekordan broj takmičara zabeležen je 2019. godine, kada je učešće uzelo više od 120 kuvara.

U okviru manifestacije održava se i koršaraški turnir „3 x 3“ u kome učestvuju mladi talenti, a motiv za to je košarkaški kamp koji svakog leta na Srebrnom jezeru organizuje proslavljeni košarkaški reprezentativac Miloš Teodosić. Pri otvaranju manifestacije uručuju se nagrade najboljim ekipama na turniru.

Nakon celodnevnog druženja i uživanju u tradicionalnim ukusima, obično slede i koncerti poznatih estradnih imena. Stog ovaj događaj neretko potraje i do kasno u noć.

Ovogodišnja, 17. po redu Pasuljijada održaće se 12. avgusta.

Organizatori Pasuljijade su Opština Veliko Gradište i lokalna turistička organizacija, pa se na njihovim internet stranicama može saznati i više o predstojećoj Pasuljijadi.