Narodni muzej u Valjevu | Muzeji Srbije

Narodni muzej u Valjevu posvećen je očuvanju i afirmisanju materijalnog nasleđa valjevskog kraja. Osnovan je 1951. godine i već više od sedam decenija čuva istorijske i kulturne vrednosti Valjeva i okoline.

Nekada osnovna škola i gimnazija, pa valjevska bolnica u Prvom svetskom ratu, danas je to moderan muzej i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u Valjevu. Stalna postavka Narodnog muzeja za 21. vek „Treća dimenzija prošlosti - pogled iz budućnosti“ podseća na prohujala vremena i otkriva istoriju ovog dela Srbije.

U doba „stare“ Jugoslavije Narodni muzej u Valjevu bio je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija, a njegov ubrzani razvoj traje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Prva postavka bila je izložena u Muselimovom konaku koji je danas deo Narodnog muzeja i nju je činilo nekoliko celina: Starina, Narodnooslobodilačka borba i Narodna izgradnja.

Muselimov konak (FOTO: Nikola Igračev)

U odeljenju Starina tada je bilo izloženo tek 70 eksponata, dok je 150 artefakata predstavljalo NOB, a 30 predmeta prikazivalo je Narodnu izgradnju. Kako se Muzej razvijao, prostor za njegove potrebe postaje mali, pa valjevska ustanova kulture dobija još jednu zgradu. Danas sadrži više od 50 000 eksponata.

Danas je u podrumu Muselimovog konaka otvorena stalna izložba Seča knezova, a u glavnom objektu Muzeja izložena je stalna postavka za 21. vek.

Deo stalne postavke valjevskog muzeja je i Drugi svetski rat. Osim artefakata, muzejska postavka obuhvata i naraciju i uključuje sve učesnike Drugog svetskog rata. Upravo po toj naraciji se valjevski muzej izdvaja u odnosu na ostale, jer je prvi u Srbiji koji tako nešto pruža svojim posetiocima. Naizgled dve različite, ali međusobno povezane, izložbe prikazuju valjevski kraj u Drugom svetskom ratu i razvoj grada po završetku rata. Simboli i grbovi svih učesnika u ratu, četnika, partizana i Nemaca, komunista i fašista kao i Vlade u egzilu dostupne su javnosti.

Tradicionalna kultura, Narodni muzej u Valjevu, izvor Instagram, autor Jelena Vučković @_j____w_
Tradicionalna kultura valjevskog kraja (FOTO: Jelena Vučković)

Najstarija sačuvana građevina u Valjevu je upravo Muselimov konak. U podrumu konaka su početkom 19. veka bili zatvoreni Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović odakle su odvedeni na gubiliše. Danas se u Muselimovom konaku prikazuje izložba koja je posvećena Prvom i Drugom srpskom ustanku u ovom delu Srbije.

Za vojne potrebe 1813. godine vojvoda Jakov Nenadović podigao je Kulu Nenadovića koja je danas takođe deo Narodnog muzeja u Valjevu. Nakon što su je Turci osvojili, ona postaje zatvor, a po oslobođenju od Turaka kula se obnavlja i danas je pod zaštitom države. U njoj je postavljena stalna muzejska izložba i ovaj kulturno-istorijski spomenik predstavlja jedan od važnih simbola grada.

Muzej je otvoren od utorka do subote od 10 do 17.30 časova, a nedeljom od 10 do 14.30h. Cena ulaznice za Narodni muzej i Muselimov konak iznosi 190 dinara, dok je karta za Kulu Nenadovića 170 dinara.