Narodni muzej u Šapcu | Muzeji Srbije

Narodni muzej u Šapcu posvećen je očuvanju kulturne baštine Šapca i okoline.

Osnovan je 1955. godine kao Gradski muzej skromne postavke koju su činili etnološki, arheološki i umetnički predmeti. Na mestu današnjeg muzeja nalazila se šabačka Polugimnazija, a ovo zdanje je kasnije služilo i kao bolnica, ali i kao uprava za vojsku. Šabački narodni muzej današnji naziv dobija 1963. godine i od tada se njegov fond uvećava.

Prva Stalna postavka predstavljena je 1963. godine, a zatim su otvorene još dve Stalne postavke 1971. i 1989. godine.

Za razliku od prethodnih postavki koje govore o prošlosti i istoriji šabačkog kraja i okoline, Stalna postavka „Šabački vremeplov: Baština za budućnost“ iz 2015. godine prikazuje isključivo prošlost Šapca i njegovih stanovnika. Kroz Stalnu postavku posetioci imaju priliku da se informišu ne samo o istoriji grada, već i o identitetu Šapčana i uticajima prošlih vremena.

Kroz nekoliko celina prikazana je istorija i kultura ovog kraja duga nekoliko hiljada godina, pa se tako razlikuju:

  • Vremeplov
  • Tvrđava
  • Šabac gospodara Jevrema
  • Mali Pariz
  • Stradanja
  • Šarenica

Kroz Vremeplov prikazan je paleontološki period, praistorija i arheologija antike. Kao simbol grada izdvaja se Tvrđava koja prati njen razvoj do danas. Mali Pariz predstavlja književnost, školstvo, privredu, farmaciju, štampu, politiku, društveni život, likovnu umetnost, dok se kroz celinu Šabac gospodara Jevrema prikazuje vreme od 1816. godine kada je u Šabac došao Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša. Svedočanstva o Prvom i Drugom svetskom ratu sačuvana su u okviru Stradanja, a domaću radinost, duhovnu kulturu i vašar predstavlja Šarenica.

Antički poljoprivredni alat Podrinja

Posebno mesto u okviru Stalne postavke zauizima arheološka građa starčevačke kulture. Najstariji eksponati pripadaju vinačnskoj kulturi, a pronađeni su u samom centru grada. Pažnju javnosti najviše privlače ženske figure koje stoje, bogato ukrašene keramičke amfore i poklopci. Bronzano doba predstavljaju keltski gvozdeni mač, pehari i čaše i ogrlica od ćilibara. Rimski period oslikava vila rustika, novčići, posude i alat iz tog perioda, a naročito se izdvajaju statuete Venere iz 2. veka i Merkura iz 3. veka.

Stalna postavka prati privredni, kulturni i drušveni napredak grada posebno u prethodna dva veka kada i počinje najviše da se razvija današnji Šabac.

Zgrada Muzeja predstavlja posebno arhitektonsko zdanje, jer poseduje lučne otvore, svodove i specifične fasadne ukrase. Izgrađena u stilu arhitekture Srednje Evrope, muzejska zgrada se ističe svojoj autentičnošću i originalnošću.

Kao jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u Šapcu, Narodni muzej otvoren je od ponedeljka do petka od 8h do 19h, a subotom radi od 10h do 14h.