Narodni muzej u Čačku | Muzeji Srbije

Narodni muzej u Čačku nalazi se u centru grada i posvećen je očuvanju istorije, kulture i tradicije čačanskog kraja i okoline. Predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih institucija u Čačku, a osnovan je 1952. godine, nakon što je između dva rata pokrenuta inicijativa za otvaranje ove ustanove kulture.

Stalna muzejska postavka otvorena je godinu dana nakon osnivanja muzeja i smeštena je u konaku Jovana Obrenovića. Podeljena je u nekoliko celina, ukupno broji oko 20 000 predmeta, a posebno se izdvajaju period praistorije i srednjeg veka, ustanci i ratovi u periodu od 1804. do 1941. godine i manastiri i crkve čačanskog kraja.

Narodni muzej u Čačku je kompleksnog tipa, jer prikazuje kulturno nasleđe različitih opština iz ovog dela Srbije. Reč je o regionalnom odnosno zavičajnom muzeju, koji čuva tragove prošlosti i ivanjičkog i dragačevskog kraja. Muzejski fond čini pet odeljenja, a pod njegovim okriljem postoje i biblioteka, laboratorija za konzervaciju, foto laboratorija i vodička služba.

Narodni muzej u Čačku
Narodni muzej u Čačku (FOTO: Bogdan Stevanović)

Arheološko odeljenje prikazuje praistorijske predmete, ali i artefakte koji pripadaju antici i srednjem veku. Lobanja džinovskog jelena, rogovi stepskog bizona, zubi pećinskog medveda i mamuta posebno se izdvajaju u palentološkom delu, dok istorijsko odeljenje sadrži oko 5 000 predmeta. Arhivska građa koja čini odeljenje istorije datira iz 19. i 20. veka, a najveću pažnju privlače lični predmeti vojvode Stepe Stepanovića, kneza Miloša Obrenovića, princa Đorđa Karađorđevića, itd.

U okviru entološke zbirke sačuvano je više od 4 000 predmeta, među kojima se izdvajaju zanatski predmeti i predmeti za pokućstvo, posuđe, gradska i narodna nošnja. Crkvena umetnost se posebno ističe u okviru odeljenja istorije umetnosti.

Među izloženim predmetima posebno se izdvajaju orden Takovskog kraja, svečana uniforma vojvode Petra Bojovića, portret Jovana Obrenovića, oružje iz Prvog i Drugog svetskog rata i počasna sablja generala Koste Protića kojom ga je darovao knez Milan Obrenović kao nagradu za doprinos u srpsko-turskim ratovima.

Konak u kojem se danas nalazi Narodni muzej sagrađen je 1935. godine po želji Jovana, srednjeg brata kneza Miloša Obrenovića. Danas je to najstarija zgrada u Čačku, a današnji izgled dobija nakon restauracije 1974. godine. Od 1979. godine ova zgrada predstavlja kulturno dobro od velikog značaja.

Status ustanove kulture od nacionalnog značaja Narodni muzej u Čačku dobija 2013. godine, a danas se ističe i kao važan element turističke ponude čačanskog kraja.

Čačanski narodni muzej otvoren je od utorka do petka od 9h do 17h, a vikendom radi od 9h do 13h. Cena pojedinačne ulaznice košta 100 dinara, dok je za grupne poseta karta 50% niža. Narodni muzej u Čačku ponedeljkom ne radi.