Muzej retro video igara | Muzeji Srbije

Muzej retro video igara nalazi u centru Beograda, u Siminoj 7 na Dorćolu i čuva sećanje na legendarne video igrice koje su postavile temelje moderne gejming industrije.

Posvećen je verovatno najvećoj zabavi iz detinjstva današnje srednje generacije – konzolama i video igrama koje su generacijama 80-ih i 90-ih pružile bezbroj sati zabave.

Od arkadnih video igara i prvih konzola iz 80-ih, kao što su Komodor 64, Spektrum ili Tetris, do Nintenda, Sege i PlayStation-a 90-ih, na hiljade igrica uveseljavalo je klince širom sveta, pa i u tadašnjoj Jugoslaviji.

video igre
FOTO: Pixabay

Uz napredak tehnologije, ove igre inspirisale su razvoj modernih video igara do te mere da danas gotovo ne govorimo o igrama već o potpuno realističnim simulacijama različitijih scenarija – sportskih igara, avantura, strategija ili pucnjave.

Ipak, ove prve video igre i danas zauzimaju posebno mesto u srcima starijih gejmera pa je tako, poput mnogih sličnih u svetu a u želji da se sačuvaju od zaborava, nastao i beogradski Muzej retro video igara.

Muzej predstavlja različite epohe u istoriji razvoja gejming industrije i omogućava posetiocima da se podsete ili pak prvi put upozaju sa nekim klasicima kao što su „Tetris“, „Pac-Man“, „Space Invaders“, „Super Mario“, „Sonic“, fliperi i još mnogo drugih.

Ovaj svojevrsni gejmerski vremeplov može biti podjednako zanimljiv i mlađim generacijama koje danas nemaju priliku da se susretnu sa pikseliziranom grafikom, chiptune zvučnim zapisima i tako jednostavnom mehanikom igranja koja je odlikovala stare igrice. Kod starijih će ovo verovatno izazvati osećaj nostalgije, pa je Muzej odlična prilika za grupnu ili porodičnu posetu i okršaj generacija na polju video igara.

Muzej retro video igara koncipiran je tako da je u njemu moguća i proslava dečijih rođendana odnosno organizacija tim bildinga, uz blagovremene rezervacije.

Radno vreme Muzeja je svakim danom od 13h do 19h, izuzev ponedeljka. Cena ulaznica kreće se od 500 dinara za mlađe od 12 godina, do 700 dinara za one starije.