Narodni muzej u Leskovcu | Muzeji Srbije

Narodni muzej u Leskovcu baštini i prezentuje istorijsko-kulturno nasleđe juga Srbije, odnosno leskovačkog kraja i okoline, a brine se i o arhivskoj građi sa prostora opština Lebane, Medveđa i Bojnik.

Gradske vlasti Muzej osnivaju 1948. godine, a ova ustanova kulture u početku je bila smeštena u kući Bore Dimitrijevića zvanog Bora Piksla. Tri decenije kasnije Narodni muzej je premešten u novi prostor.

Leskovački muzej spada u ustanove kulture kompleksnog tipa i poseduje nekoliko odeljenja. To su odseci za:

  • Istoriju
  • Arheologiju
  • Etnologiju
  • Likovnu umetnost
  • Istoriju umetnosti
  • Konzervatorsko-restauratorske poslove
  • Dokumentaciju
  • Stručni rad sa publikom i stručnu biblioteku
Narodni muzej u Leskovcu (FOTO: Nikola Igračev)

Osim prostora za Stalnu postavku, Muzej poseduje i biblioteku, dve likovne galerije i salu za predavanja i naučne skupove.

Više od osam milenijuma istorije i kulture predstavljeno je kroz Stalnu postavku „Vremeplov leskovačkog kraja“. Postavka prikazuje kako su stanovnici Leskovca i okoline živeli od neolita, pa sve do kasnog turskog perioda.

Posebno mesto u Muzeju zauzima arheološko blago Hisara, najbogatijeg nalazišta brnjičke kulture. Rimsku dominaciju oslikava zlatni nakit koji je pronađen na lokalitetu Mala Kopašnica, a srednji vek predstavlja figura Nikole Skobaljića, srpskog viteza pod punom ratnom opremom i u prirodnoj veličini.

Leskovački panađur posebno privlači pažnju javnosti, jer je reč o najpoznatijem i najvećem vašaru na Balkanu, a arhitektonski deo Stalne postavke čini arhivska građa sa lokaliteta Caričin grad.

Vreme od oslobađanja od Turaka, pa do Drugog svetskog rata prikazano je kroz nekoliko tematskih celina u okviru Stalne postavke „Leskovac - srpski Mančester“.

Van samog središta, ali u sastavu Narodnog muzeja su i Gradska kuća, arheološki lokalitet Caričin grad, Spomen kuća Koste Stamenkovića i Tekstilni muzej Strojkovce.

Justiniana Prima - Caričin Grad
Arheološki lokalitet Caričin Grad (FOTO: iStock)

U dolini Puste reke i Jablanice nalazi se Caričin grad. Reč je o zadužbini vizantijskog cara Justinijana I koja datira iz 6. veka. Do danas su pronađeni brojni arheološki metalni, drveni i stakleni predmeti, kao i novac. Tokom istraživanja otkriveni su brojni javni objekti, centralni trg, bazilike, terme i zanatske peći.

Spomen kuća narodnog heroja Jugoslavije i učesnika Narodnooslobodilačke borbe Koste Stamenkovića za posetioce je otvorena 1969. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro. Jedini srpski tekstilni muzej nalazi se u Strojkovcu. Vodenica u kojoj se muzej nalazi nekada je bila u turskom posedu. Leskovčani su na prostoru tekstilnog muzeja 1884. godine otvorili prvu fabriku gajtana.

Gradska kuća stara je više od 150 godina i u njoj je nekada živela ugledna porodica Dimitrijević. Sagrađena je u drugoj polovini 19. veka, a danas predstavlja jednu od najlepših starih leskovačkih kuća.

Kao jedna od najvećih turističkih atrakcija Leskovca, glavna muzejska zgrada otvorena je za posetioce od utorka do subote od 10h do 20h, dok je radno vreme drugih muzejskih objekata od utorka do subote od 10h do 16h. Muzej nedeljom i ponedeljkom ne radi. Cena ulaznice iznosi 150 dinara, dok za povlašćene kategorije stanovništva ulaz košta 100 dinara.