Kuća Simića u Kruševcu | Muzeji Srbije

Kuća Simića nalazi se u samom centru Kruševca i prikazuje porodični život i građanski dom s kraja 19. veka. Predstavlja jednu od najstarijih kruševačkih građevina i simbol grada sa Rasine, a posebno se izdvaja po svojoj orijentalnoj arhitekturi.

Tačno vreme gradnje nije poznato, ali stilske odlike Kuće Simića navode na zaključak da je nastala krajem 18. ili početkom 19. veka. Pretpostavlja se da je gradnja završena pre nego što je Kruševac oslobođen od turske vlasti, odnosno pre 1833. godine. Ovo zdanje nije samo arhitektonski vredno, već se posebno izdvaja i kao važno kulturno-istorijsko dobro.

Detalj enterijera Kuće Simića (FOTO: Andrej Simonović)

Prvobitno su u ovoj kući živeli turski begovi, braća Frenčević, Osman-beg i Selim-beg, a onda je naseljava porodica Simić. Naime, knez Miloš Obrenović otkupljuje kuću i poklanja je Stojanu Simiću, prvom starešini grada nakon njegovog oslobođenja od Turaka. Na Božić 1834. godine se u kući Simića rodila ideja o podizanju Knez Miletine bune zahvaljujući kojoj je vlast kneza Miloša ograničena.

Kako su se vlasnici kuće menjali, tako se menjao i njen spoljašnji i unutrašnji izgled. Od 1953. godine postaje muzej i njen izgled se nije menjao do danas. Među Kruševljanima Kuća Simića poznata je i kao „Mali muzej“. Prizemlje kuće korišćeno je u ekonomske svrhe, dok je prostor na spratu bio predviđen za stanovanje.

Muzej je smešten na gornjem spratu. Njega čine salon, hodnik, trpezarija i devojačka soba. U trpezariji se nalazi kanabe, pocelanski kredenac, srebrnina, staklarija, itd. Posebno mesto u devojačkoj sobi zauzima mašina za šivenje. Pirotski ćilim krasi salon, a na zidovima su okačeni portreti bana Dunavske banovine i njegove supruge, portreti Radoslava i i Ljubice Dunjić. Lampe, svećnjaci, salonska garnitura, zidni satovi samo su deo eksponata koji se u Kući Simića mogu videti. Ženski i muški kostimi izloženi su u hodniku, a zanimljivo je da je Ana, ćerka Jevrema Obrenovića, bila prva na ovim prostorima koja u ženski kostim uvodi evrospke elemente.

Kuca SImica Nenad Trikic
Detalj enterijera Kuće Simića (FOTO: Nenad Trikić)

Postavka se povremeno menja kako bi javnost imala priliku da vidi brojna dokumenta, predmete i fotografije toga doba koje se čuvaju u ovom zdanju. Kuća Simića proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja, a ujedno je i zdanje jedinstvene istorijske i kulturne vrednosti.

Interesantno je da je lomljeni kamen poslužio za gradnju prizemnog dela kuće, dok su se za sprat koristili bondruk i čatma. Zahvaljujući ovom spomeniku kulture naslućuje se kako je izgledala čaršija u prvoj polovini 19. veka.

Kuća Simića jedna od najvećih turističkih atrakcija grada Kruševca i za posetioce je otvorena radnim danima i subotom od 8h do 15h. Cena karte iznosi 150 dinara.