Muzej voštanih figura u Jagodini | Muzeji Srbije

  • Milica Brković
  • 2 min
  • 26. novembar 2021.
  • Vodič

Muzej voštanih figura nalazi se u Jagodini i poput srodnih muzeja u svetu, u formi voštanih skulptura prikazuje važne istorijske, ali i savremene ličnosti, kao i okruženje u kojem su živeli i stvarali.

Figure predstavljaju istaknute vladare, političare, umetnike, naučnike i sportiste Srbije i Jugoslavije, a svoje mesto u jagodinskom muzeju imaju i voštane skulpture stranih državnika.

Beogradski istoričar umetnosti Vladimir Tomčić poklonio je Jagodini prve voštane kopije 2008. godine i tako je nastao prvi i jedini muzej voštanih figura u našoj zemlji. Pored Londona, Madrida i Praga, Jagodina je šesti grad u Evropi koji ima ovakav muzej.

Voštana skulptura vožda Karađorđa (FOTO: Muzej voštanih figura)

Trideset skulptura od voska trenutno čini stalnu postavku Muzeja. Najpoznatije ličnosti iz sveta politike, nauke, književnosti, filma i sporta imaju svoju repliku. Car Dušan Silni, knez Lazar Hrebeljanović, vožd Karađorđe, Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla, Ivo Andrić i patrijarh Pavle samo su neki od eksponata koji su publici dostupni.

U Muzeju voštanih figura prikazani su domaći i strani državnici, pa se izdvajaju voštane kopije doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Slobodana Miloševića, kralja Petra Prvog Karađorđevića, vladike Petra Petrovića Njegoša, bivšeg i sadašnjeg predsednika Egipta, Gamala Abdela Nasera i Abdela Fataha el Sisija.

Svoje mesto u Muzeju ima i srpska Jovanka Orleanka, heroina iz Velikog i Balkanskih ratova Milunka Savić. Među ličnostima savremene istorije tu su i Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vlade Divac, Saša Đorđević, Vuk Bojović, Pavle Vuisić i drugi.

Voštana skulptura Josipa Broza (FOTO: Muzej voštanih figura)

Voštana replika predsednika Rusije Vladimira Putina uglavnom privuči stariju publiku, dok se najmlađi najduže zadrže kod sportista. Mališani se rado slikaju pored figure Novaka Đokovića.

U Muzeju voštanih figura, pored kopija od voska, prikazano je i originalno oružje i njihove replike, kostimi, oliografije, makete srpskih manastira, ratne zastave i kopije retkih knjiga. Izloženi predmeti ukazuju na vreme i ambijent u kojem je određena ličnost živela i stvarala.

Među muzejskim eksponatima izdvajaju se kočije kralja Milana iz 19. veka. Iako su napravljene od trešnjevog i ružinog drveta pre više od 150 godina, kočije zatvorenog tipa odlično su očuvane i u voznom su stanju. Na njima je sve originalno izuzev tapacirunga.

Nekadašnji luksuzni fijaker proizveden je u Parizu i pripadao je dvoru kralja Milana Obrenovića. što potvrđuje kraljev grb koji se nalazi na vratima. Kočije su u funkciji bile sve do šezdesetih godina prošlog veka, a danas pripadaju manastiru Jošanica kod Jagodine. Iako su jedna od najvećih atrakcija Muzeja, njihov vlasnik, kralj Milan, sačekaće još neko vreme na svoju voštanu repliku.

Kočija kralja Milana Obrenovića (FOTO: Aleksandar Latovljević)

Muzej voštanih figura otvoren je za posetioce svakog dana od 8h do 20h. Ulaznica u muzej košta 200 dinara, dok deca od 6 do 12 godina mogu da uđu po ceni od 150 dinara.

Tagovi

Kategorije: