Muzej voštanih figura u Jagodini | Muzeji Srbije

Muzej voštanih figura nalazi se u Jagodini i poput srodnih muzeja u svetu, u formi voštanih skulptura prikazuje važne istorijske, ali i savremene ličnosti, kao i okruženje u kojem su živeli i stvarali.

Figure predstavljaju istaknute vladare, političare, umetnike, naučnike i sportiste Srbije i Jugoslavije, a svoje mesto u jagodinskom muzeju imaju i voštane skulpture stranih državnika.

Beogradski istoričar umetnosti Vladimir Tomčić poklonio je Jagodini prve voštane kopije 2008. godine i tako je nastao prvi i jedini muzej voštanih figura u našoj zemlji. Pored Londona, Madrida i Praga, Jagodina je šesti grad u Evropi koji ima ovakav muzej.

Voštana skulptura vožda Karađorđa (FOTO: Muzej voštanih figura)

Trideset skulptura od voska trenutno čini stalnu postavku Muzeja. Najpoznatije ličnosti iz sveta politike, nauke, književnosti, filma i sporta imaju svoju repliku. Car Dušan Silni, knez Lazar Hrebeljanović, vožd Karađorđe, Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla, Ivo Andrić i patrijarh Pavle samo su neki od eksponata koji su publici dostupni.

U Muzeju voštanih figura prikazani su domaći i strani državnici, pa se izdvajaju voštane kopije doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Slobodana Miloševića, kralja Petra Prvog Karađorđevića, vladike Petra Petrovića Njegoša, bivšeg i sadašnjeg predsednika Egipta, Gamala Abdela Nasera i Abdela Fataha el Sisija.

Svoje mesto u Muzeju ima i srpska Jovanka Orleanka, heroina iz Velikog i Balkanskih ratova Milunka Savić. Među ličnostima savremene istorije tu su i Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vlade Divac, Saša Đorđević, Vuk Bojović, Pavle Vuisić i drugi.

Voštana skulptura Josipa Broza (FOTO: Muzej voštanih figura)

Voštana replika predsednika Rusije Vladimira Putina uglavnom privuči stariju publiku, dok se najmlađi najduže zadrže kod sportista. Mališani se rado slikaju pored figure Novaka Đokovića.

U Muzeju voštanih figura, pored kopija od voska, prikazano je i originalno oružje i njihove replike, kostimi, oliografije, makete srpskih manastira, ratne zastave i kopije retkih knjiga. Izloženi predmeti ukazuju na vreme i ambijent u kojem je određena ličnost živela i stvarala.

Među muzejskim eksponatima izdvajaju se kočije kralja Milana iz 19. veka. Iako su napravljene od trešnjevog i ružinog drveta pre više od 150 godina, kočije zatvorenog tipa odlično su očuvane i u voznom su stanju. Na njima je sve originalno izuzev tapacirunga.

Nekadašnji luksuzni fijaker proizveden je u Parizu i pripadao je dvoru kralja Milana Obrenovića. što potvrđuje kraljev grb koji se nalazi na vratima. Kočije su u funkciji bile sve do šezdesetih godina prošlog veka, a danas pripadaju manastiru Jošanica kod Jagodine. Iako su jedna od najvećih atrakcija Muzeja, njihov vlasnik, kralj Milan, sačekaće još neko vreme na svoju voštanu repliku.

Aleksandar Latovljevic Muzej vostanih figura
Kočija kralja Milana Obrenovića (FOTO: Aleksandar Latovljević)

Muzej voštanih figura otvoren je za posetioce svakog dana od 8h do 20h. Ulaznica u muzej košta 200 dinara, dok deca od 6 do 12 godina mogu da uđu po ceni od 150 dinara.