Muzej Nikole Tesle | Muzeji Srbije

Muzej Nikole Tesle osnovan je 1952. godine, a za javnost otvoren tri godine kasnije, u čast najvećeg srpskog naučnika koji se s razlogom smatra ''izumiteljem 20. veka''. Ova jedinstvena naučna i kulturna institucija jedino je mesto na svetu koje čuva originalnu zaostavštinu Nikole Tesle.

Muzej je smešten u nekadašnjoj kući Đorđa Genčića i koncipiran je iz dva dela. U jednom se nalaze modeli/eksponati nekih od njegovih najvećih patenata kao što su indukcioni motor ili pak Teslin kalem, zatim eksperimenti sa rentgenskim zracima i daljinskim upravljanjem, otkriće radija i bežičnog prenosa signala i energije, električno paljenje za benzinske motore, i na stotine drugih izuma iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, bežičnog i laserskog upravljanja. U drugom delu Muzeja nalaze se lične stvari Nikole Tesle - od preko 160 000 originalnih dokumenata i rukopisa, oko 2 000 knjiga i fotografija, do onih sasvim ličnih poput čizama, odela, rukavica i drugo.

Kuća Đorđa Genčića
Kuća Đorđa Genčića u kojoj je danas smešten Muzej Nikole Tesle

Sa Teslinim izumima i stalnom postavkom u Muzeju upoznaće vas stručni demonstratori i vodiči, sažetim multimedijalnim putešestvijem kroz Teslin život, od njegovog prvog susreta sa naukom pa sve do nesagledivih naučnih visina koje je ovaj pronalazač još za života dosegao.

Muzej Nikole Tesle omogućava i virtuelnu turu. Ona se sastoji iz četiri interaktivne priče, koje posetioce upoznaju sa ključnim momentima u Teslinom stvaralaštvu. Zahvaljujući 3D tehnologiji, posetilac je u mogućnosti da se sam smesti u jednu od tih priča, te i sam postane njen akter.

Turistički obilasci Muzeja organizuju se na srpskom i engleskom jeziku. Ture počinju na početku svakog punog sata i traju 45 minuta (stalna postavka) odn. 30 minuta (VR tura).

Cena pojedinačne ulaznice, koja obuhvata profesionalnu turu sa vodičem, iznosi 250 dinara, uz mogućnost popusta za grupu od 10 i više posetilaca (150 dinara). Popust uživaju i svi studenti koji poseduju ISIC karticu, dok je poseta Muzeju besplatna za decu mlađu od 7 godina. Cena VR ture iznosi 500 dinara po turi (ne pojedinačno).

Radno vreme Muzeja je svakog dana od utorka do nedelje, u periodu 09:45 - 20:00 časova. VR ture organizuju se ponedeljkom, u periodu 10:00 - 18:00 časova, uz obavezno prethodno zakazivanje.

Muzej Nikole Tesle
(FOTO: Pexels)

Iz Muzeja savetuju da se, zbog velikog interesovanja i ograničenog broja posetilaca u jednoj turi, poseta istom rezerviše putem email-a info@tesla-museum.org, ili telefonskim pozivom na broj 011 243 3886.