Milivoj Jugin | Poreklo naziva ulica

Milivoj Jugin (1925 - 2013) bio je srpski i jugoslovenski vazduhoplovni inženjer, verovatno najveći poznavalac astronautike na Balkanu i legendarni komentator čuvenog prenosa sletanja na Mesec.

Rođen je u Kikindi, gde je stekao osnovno obrazovanje. Uzor u detinjstvu bio mu je sugrađanin Kosta Sivčev, predratni pilot i inženjer avijacije, čijim je stopama pošao i mladi Milivoj Jugin. Period Drugog svetskog rata proveo je u Ukrajini, gde je pohađao i završio tamošnju Vazduhoplovnu akademiju, da bi po povratku u zemlju, završio Mašinski fakultet i dobio posao u Vazduhoplovnom institutu kao konstruktor aviona.

Milivoj Jugin (FOTO: Trezor RTS)

Interesovanje za kosmonautiku nastalo je iz puke radoznalosti, da bi se u narednim decenijama Milivoj Jugin izgradio u vrhunskog poznavaoca američkih i sovjetskih svemirskih programa, odnosno svega što ima veze sa istraživanjem i osvajanjem vasione u 20. veku.

Čovek širokog obrazovanja i veoma specifičnih znanja, neuobičajenih za prosečnog stanovnika Jugoslavije tog vremena, Milivoj Jugin postao je vremenom interesantan i medijima, kao neko ko prostim i razumljivim rečima može da objasni sve izazove koje podrazumeva istraživanje svemira.

U periodu „hladnog rata“ između SAD i SSSR, Jugin je svojom visokom stručnošću i ugledom zavredeo da bude uključen i uživo prisustvuje lansiranju prvih raketa sa ljudskom posadom, iz oba suparnička tabora. Za Televiziju Beograd komentarisao je ovakve događaje sa lica mesta, što je za državu, ali i njega lično predstavljalo odraz velikog poverenja, svojevrsno priznanje i privilegiju.

Najinteresantniji prenos svakako je onaj kada su tokom mislije „Apolo 11“, američki kosmonauti Nil Armstrong i Baz Oldrin stupili na tlo Meseca. Prilikom lansiranja rakete „Saturn V“, Milivoj Jugin izgovorio je legendarne reči koje će ostati zauvek zapamćene:

„Dragi gledaoci, ne znam da li do vas dopire ova grmljavina. Zemlja pod nama drhti. Sve se trese. Ovo je prizor užasan i veličanstven. Prvi ljudi krenuli su na Mesec.“

Milivoj Jugin se ponekad u šali spominje i kao prvi Srbin (ili Jugosloven) u kosmosu. Naime, bivajući blizak prijatelj sa brojnim sovjetskim astronautima među kojima su Pavel Popovič, German Titov, Viktor Savihin i drugi, fotografija Milivoja Jugina je u znak poštovanja i naklonosti u više navrata boravila u svemiru.

Veliki zaljubljenik u astronautiku, Milivoj Jugin je za života objavio čak 12 publikacija na temu kosmosa i svemirskih istraživanja.

Preminuo je u 88. godini, a danas simbolično sećanje na svetski priznatog stručnjaka Milivoja Jugina čuva i jedna ulica u njegovoj rodnoj Kikindi.

Ulica Milivoja Jugina