Martovski festival | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 23. mart 2023.
  • Vodič

Martovski festival je kulturna manifestacija posvećena dokumentarnom I kratkometražnom filmu,  koja se održava u Beogradu I predstavlja jedan od najstarijih festivala ovog tipa u Evropi.

Iz Festivala jugoslovenskog filma koji je 1954. godine održan u Puli, a šest godina gasnije preselio se u Beograd, izrodila se manifestacija danas poznata kao Martovski festival. Od samog početka, bio je posvećen promociji domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Mnogi velikani jugoslovenske kinematografije svoje prve nagrade osvojili su upravo na ovom festivalu.

Međutim vremenom je prerastao u međunarodni festival koji pruža priliku domaćoj publici da pogleda neka od nagrađenih dela koja stižu sa drugog kraja sveta. Martovski festival danas je mesto susreta domaćih i stranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma.

Takmičarski deo obuhvata dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film, video art, animirani film i kratki igrani film. Dodeljuju se I takozvane strukovne nagrade za najbolju režiju, kameru, montažu i zvuk. Uz filmske projekcije, tokom festivala se održavaju edukativne tribine I radionice, na kojima svoje iskustvo razmenjuju producenati, distributeri i predstavnici drugih filmskih festivala, novinari, kritičari, i oni koji o filmu tek uče.

Ova višedneva manifestacija publici nudi mogućnost da pogleda kvalitetne filmove koji nisu deo bioskopskih repertoara. Pored premijera filmova, prikazuju se I oni koje je publika već imala da vidi u drugim evropskim gradovima I koji su osvajali nagrade na tamošnjim festivalima.  Takođe, obuhvata I revijalni deo, gde se prikazuju najinteresantniji filmovi sa prethodnih martovskih festivala.

Raznovrsnom programu posebno doprinosi činjenica da se prikazuju profesionalni, studentski I amaterski radovi. Selekciona komisija se od nekoliko stotina filmova mora odlučiti za nekoliko desetina koji će biti emitovani na festivalu. Prema njihovim rečima, izbor filmova je sve raznovsniji I sve teži, a tematski je nemoguće rezimirati ih. Oni obrađuju priče o vlaškim vračarama, masovnim grobnicama, proizvodnji novogodišnjih ukrasa u Kini, ostvarenim snovima, migracijama, planetama.

Na samom kraju festivala, nakon dodele nagrade sledi “Martovski festival na bis”. Tom prilikom publika može pogledati reviju nagrađenih filmova.

Martovski festival logo
Zvaničan logo Martovskog festivala

Organizator Martovskog festivala je Dom omladine Beograda, a više o ovom događaju možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala. Pokrovitelji događaja su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Posebne pogodnosti su za studente filmskih akademija, za koje je ulaz belsplatan uz indeks.

Ovogodišnji, jubilarni 70. po redu Martovski festival trebalo bi da bude održan od 28. marta do 2. aprila.

Tagovi

Kategorije: