Arsenal Fest u Kragujevcu | Turistički kalendar Srbije

Arsenal Fest je muzički festival koji se održava u Kragujevcu, tačnije u Kneževom arsenalu, staroj fabrici oružja za čije se osnivanje vezuje početak industrijske revolucije u Srbiji.

Ova trodnevna manifestacija, koja slovi za jednu od najznačajnijih u ovom delu Evrope dešava se svake godine krajem juna. Program festivala podrazumeva nastupe popularnih imena sa prostora bivše Jugoslavije upotpunjehih svetski poznatim bendovima i DJ-evima.

Prvi Arsenal Fest održan je 2011. godine i imao je samo jednu binu (Main Stage). Između ostalih, tada su nastupali: Rambo Amadeus, Partibrejkers, Del Arno Band i Orthodox Celts.

Zgrada stare čaurnice u kojoj se nalazi Explosive DJ Stage tokom Arsenal Festa (FOTO: Dušan Ristić)

Već naredne godine program se proširuje. U “Zastavinoj bašti” se postavlja još jedna bina koja, simbolično, dobija naziv “Garden Stage”, a 2013. godine dodaje se i “Explosive DJ Stage”. Ova bina se nalazi u zgradi čaurnice i okuplja ljubitelje elektronske muzike. Verovatno nije slučajnost da se bina posvećena ovoj vrsti muzike postavi baš u prostor u kom je 1884. godine zasijala prva električna sijalica u Srbiji.

U početku su na Arsenalu nastupali isključivo reginalni izvođači. Kako je festival rastao, tako je publika dobila priliku da vidi i globalne zvezde kao što su: Thievery Corporation, Testament, Asian Dub Fondation, Anthrax, Skindred, Dub Fx i mnoge druge. Od 2017. godine na posebnoj “Demollition” bini, priliku da se predstave publici imaju i manje poznati bendovi koji prolaze selekciju posebno organizovane komisije.

Ono što ovaj festival čini jedinstvenim je njegova lokacija. Kada se arhitektura fabričkog kruga iz 19. veka poveže sa modernim ozvučenjem i rasvetom, dobija se atmosfera u kojoj bendovi uživaju da sviraju, a posetioci koji jednom dođu nestrpljivo čekaju naredni jun, ne bi li ponovili nezaboravno iskustvo.

Za one koji žele celovit ugođaj, organizovan je i kamp. U Velikom Parku, pored gradskog stadiona “Čika Dača”, Arsenaldžije razapinju šatore, sviraju gitare, razmenjuju iskustva sa koncerata, leče mamurluk i sklapaju prijateljstva.

Prva izdanja ove manifestacije su okupljala oko 15.000 posetilaca. Interesovanje je konstantno raslo, da bi poslednjih nekoliko godina Kragujevac posećivalo po više od 30 000 ljubitelja muzike.

Organizatori su 2021. godine ustanovili priznanje “Mikica Zdravković” namenjeno ličnostima koje doprinose muzičkoj sceni regiona. Priznanje nosi ime po muzičaru i jednom od osnivača Arsenal Festa, koji je 27. novembra 2020. preminuo od posledica Kovida 19.

Strpjivo i pažljivo, organizatori Arsenala su sami sebi podizali lestvicu i stvorili manifestaciju koja verovatno bolje nego bilo koja druga u regionu spaja promociju domaćih izvođača i atraktivnih svetskih zvezda.

Zbog epidemiološke situacije, festivala nije bilo 2020. godine. Međutim, stvari su se vratile u normalne tokove već naredne godine, kada je Arsenal Fest bio prvi festival otvorenog tipa u Evropi organizovan nakon izbijanja pandemije virusa Kovid 19.

Ovogodišnje izdanje Arsenal Festa održaće se od 28. juna do 1. jula. Sve informacije o programu i nastupima možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

247201410_5211349335547060_2519931063075783494_n