Lička olimpijada u Apatinu | Turistički kalendar Srbije

Lička olimpijada održava se svakog leta u Apatinu i predstavlja pre svega sportsku manifestaciju, ali i kulturnu, jer je njen osnovni cilj očuvanje ličke kulture i običaja.

Tog dana u Apatinu se okupe pre svega Ličani iz različitih krajeva, ali i svi zainteresovani građani koji žele da se upoznaju sa ličkim običajima i da se pri tom lepo provedu.

Srbi čiji koreni vode iz Like, u Hrvatskoj, danas čine gotovo 70 odsto stanovništa Apatina, pa se ovaj lepi gradić na Dunavu smatra ujedno i najvećim ličkim gradom u Srbiji. Kako kažu predstavnici Srba izbeglih iz Like, jedino su u Čikagu Ličani brojniji nego ovde.

Pod različitim okolnostima, ali najviše tokom kolonizacije nakon Drugog svetskog rata, Srbi iz Like su bili prinuđeni da napuste svoje ognjišta u današnjoj Hrvatskoj, te su raseljeni u različite krajeve nekadašnje Jugoslavije, ali dominantno u Vojvodini.

Kultura i tradicija Srba iz Like čuvaju se vekovima, ma gde njihovo ognjište bilo. Potomci ličkih boraca koji su se u Apatin doselili 1946. godine, sa setom govore o mestu porekla.

Lički višeboj je deo narodnih igara, predstavlja niz drevnih ličkih nadmetanja, a u Apatinu se manifestuje kroz takozvanu Ličku olimpijadu koja se održava svake godine u krajem juna ili početkom jula.

Po ugledu na Ličke oke, koje su se održavale u blizini istoimenih izvora u Liki, Zavičajno udruženje Ličana „Nikola Tesla“ pokrenulo je ovu manifestaciju, u saradnji sa opštinom Apatin. Danas se Lička olimpijada održava u Banji Junaković, u neposrednoj blizini Apatina.

Centralno zbivanje su same borbe, a pravila takmičenja i sistem bodovanja su jasno definisani. Ekipu čini 15 članova, među kojima je i vođa, takozvani harambaša. On za svaku disciplinu prijavljuje po jednog takmičara, izuzev za navlačenje konopa, gde se nadmeće po 10 učesnika. Postoji tabela po kojoj se boduje, a ekipa koja ostvari najviše bodova, pobednik je Ličke olimpijade.

Učesnici se nadmeću u 10 disciplina tradicionalnih sportova, kao što su trčanje u vreći u kome učetvuju deca, vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa, hodanje po brvnu, obaranje ruke, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena i navlačenje konopa. Učesnici su uglavnom muškarci, mada su 2019. godine učešće prvi put uzele i dve ženske ekipe.

Osim takmičenja u drevnim igrama, ovaj jednodnevni događaj obuhvata i kulturno - umetnički program u okviru koga se posetioci mogu upoznati sa ličkom narodnom pesmom i muzikom i narodnom nošnjom čiji je neizostavni deo čuvena lička kapa. Organizuje se i ručak na vojni način, za sve učesnike i posetioce.

Prva manifestacija pod nazivom „Lička olimpijada“ u Apatinu je održana 2010. godine, ali prethodile su joj slične, kao što je „Lički višeboj“.

Više o ovogodišnjem izdanju Ličke olimpijade može se saznati putem sredstava javnog informisanja i lokalnih medija.