„Bubijada“ u Šapcu | Turistički kalendar Srbije

Šabačka „Bubijada“ je tradicionalna manifestacija koja već pune dve decenije, krajem jula ili početkom avgusta, u najvećem gradu Mačve okuplja zaljubljenike u čuveni Folksvagenov model automobila – popularnu „bubu“ (zvaničan naziv Volkswagen Käfer).

Legendarna „buba“ je prvi model koji je ikada izašao iz pogona ove čuvene nemačke auto kompanije i jedan od najprodavanijih automobila u svetu svih vremena, sa preko 20 miliona prodatih vozila.

Za planetarnu popularnost ovog automobila, osim razumljivog kvaliteta i relativno lake dostupnosti širokim narodnim masama, zaslužan je i jedinstveni dizajn koji ga je učinio verovatno najprepoznatljivim modelom automobila ikada. Ovome doprinosi i činjenica da se za gotovo sedam decenija proizvodnje ovog brenda, njegov izgled nije bitno menjao te su razlike u dizajnu između prve bube nastale davne 1938. godine i one poslednje iz 2003. – minimalne.

Proizvodnja „bube“ je 70-ih godina prošlog veka izašla iz granica Nemačke, pa su pogoni za sastavljanje ovog modela otvarani širom sveta – u Brazilu, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu, Filipinima, Južnoafričkoj republici, Nigeriji i naravno, tadašnjoj Jugoslaviji.

Sklapanje „bube“ u sarajevskoj tvornici automobila učinila je ovaj auto, uz domaću „Zastavu“, najpopularnijim na prostoru bivše države i prepoznatljivim vozilom srednje klase, kojeg se ni danas verni vlasnici ne odriču.

U drugoj dekadi 21. veka čak i novije „bube“ smatraju se oldtajmerima, dok najčešći modeli iz 80-ih sa punim pravom nose ovaj epitet. Ako su nekada činile dominantnu pojavu na gradskim ulicama, danas se „bube“ sve ređe mogu videti u redovnom saobraćaju. Većina ovih četvorotočkaša brižno se čuva i održava u garažama svojih vlasnika, koji ih tek povremeno sa ponosom provozaju i pokažu na skupovima koje organizuju zaljubljenici u ovaj model automobila.

Upravo u takve zaljubljenike spadaju i članovi „Buba kluba Šabac“ koji stoje iza popularne „Bubijade“ i svake godine u Šapcu okupljaju ljubitelje najstarijeg Folksvagenovog modela iz čitavog regiona.

Tokom održavanja „Bubijade“, veliki broj „buba“ defiluje šabačkim ulicama, na zadovoljstvo prolaznika i posetilaca, a ponos njihovih vlasnika.

Ova manifestacija je idealna prilika da se vlasnici i ljubitelji starih automobila upoznaju, uživaju u svojevrsnom sajmu oldtajmera i razmene iskustva o restauraciji i konzervaciji, adaptaciji i negovanju svojih vozila, među kojima se neretko nalaze i pravi muzejski primerci.

Tokom godina „Bubijada“ je postala prava gradska atrakcija pa je u njenu organizaciju odnedavno uključena i Turistička organizacija grada Šapca.

police-car-g726bb2d36_1920

Više detalja i informacija o ovogodišnjem izdanju „Bubijade“ može se dobiti na sajtu turističke organizacije i lokalnim medijima.