Ljubičevske konjičke igre | Turistički kalendar Srbije

Ljubičevske konjičke igre su međunarodna turističko – sportska manifestacija koja svake godine u Požarevcu okuplja hiljade posetilaca. Održava se svakog septembra na hipodromu konjičke egrele Ljubičevo i predstavlja svojevrstan praznik ovih krajeva. Obuhvata gotovo sve discipline konjičkog sporta, uz jedinstveni Ljubičevski višeboj.

Požarevljani su ponosni na ovu manifestaciju. Smatraju je igrom slobode, jer kako kažu, svet je radilište i borilište, ali i radosno čovekovo igralište, a igra je jedan od najlepših darova slobode.

Ergela Ljubičevo (FOTO: Irena Cvetić)

Prve Ljubičevske konjičke igre održane su 1964. godine, kada je parada konja krenula od mesta gde se nalazila stara kafana „Žirovni venac“, a upravo tamo se, uz rakiju, rodila ideja koja je prerasla u višedecenijsku tradiciju. S obzirom da je konjarstvo u ovim krajevima vekovima negovano, igre nisu mogle biti druge do konjičke.

Za termin održavanja ovog događaja izabran je prvi vikend u septembru, kao period povoljnih meteoroloških prilika i bez poljoprovrenih radova, kako bi se i ruralno stanovništvo moglo opustiti i uzeti učešća u ovoj tradicionalnoj lokalnoj svetkovini.

Presudan značaj za pokretanje ove manifestacije imala je ergela Ljubičevo. Jedna od najstarijih ergela u Srbiji osnovana je sredinom 19. veka, kada je po naredbi kneza Miloša Obrenovića, njegovo imanje kraj Velike Morave površine 300 hektara, pretvoreno u odgajivačnicu rasnih konja.

Njegov sin Mihailo će kasnije ovo imanje nazvati „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici. Ovde je podignut Ljubičin konak, kao i nekoliko štala, a na samom kraju istog veka osnovano je Dunavsko kolo jahača „Knez Mihailo“.

Ergela je početkom 20. veka izrasla u instituciju evropskog ranga, sa oko 500 grla, da bi vremenom doživela uspone i padove, ali ipak odolevši svim izazovima, opstala do danas. Najuspešnije ovdašnje grlo bio je Ljubičevac, osvajač najveće titule galopskog sporta, Triple krune, a u čiju čast je podignut spomenik.

Trodnevni program satkan je od običaja, tradicije i kulture. Prvi dan je uvek petak, kada je pre podne rezervisano za izložbu grla na hipodromu, a veče za svečani defile u centru Požarevca. Tom prilikom prethodni pobednik igara predaje sablju gradonačelniku, koji je poslednjeg dana, po zavšetku takmičenja, uručuje novom vitezu.

Spomenik Ljubičevcu (FOTO: Gale Živković)

Najveći spektakl je Ljubičevski višeboj. Pobednik višeboja, osim novčane nagrade, prima pehar, plašt i sablju. Sablja je unikatna, posebno skovana za viteza Ljubičevskih igara, koji je sa ponosom čuva narednih godinu dana. Sablja ima ugraviran viteški moto: „Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti“.

Osim toga, Igre obuhvataju voltižovanje dece, daljinsko jahanje, takmičenje u preskakanju prepona, galopske i kasačke trke. Na kraju takmičenja, grad dobija svog heroja – Viteza Ljubičeva.

Ljubičevske konjičke igre organizuje Turistička organizacija grada Požarevca sa Konjičkim klubom „Knez Mihailo“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Tradicija nije prekinuta ni tokom pandemije korona virusa, kada su održane 58. Ljubičevske konjičke igre, ali bez publike.

Konjiski skok

Naredne 60. po redu Ljubičevske konjičke igre održaće se od 1. do 3. septembra, a o svim detaljima možete se informisati na zvaničnim internet stranicama organizatora.